Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CZEKOLADA W KUCHNI, CZYLI JAK PRAWIDŁOWO ROZTAPIAĆ CZEKOLADĘ

Dziś bohaterką jest czekolada! Gorzka, mleczna, biała, a nawet nadziewana.. któż jej nie kocha?! Często twierdzimy, że poprawia nam nastrój, daje duuużo energii i sprawia wiele przyjemności…

Czekolada w kuchni ma szerokie zastosowanie. Idealnie pasuje do ciast i deserów jak również do mięs.

Dziś podzielę się z Wami sposobami na prawidłowe roztapianie czekolady, czyli jak przygotować polewę do ciast i deserów.

Aby nasza polewa zachowała gładką i szklistą konsystencję musimy przestrzegać kilku prostych ale ważnych zasad.

Jest kilka sposobów na idealne roztapianie czekolady. Zacznę od tego najbardziej popularnego czyli:

ROZTAPIANIE CZEKOLADY W KĄPIELI WODNEJ:

Czekoladę łamiemy na małe kawałki (dzięki temu łatwiej się roztopi) i wkładamy do żaroodpornej lub metalowej miseczki. Do małego rondelka wlewamy trochę wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie na rondelku stawiamy miskę z czekoladą.

CZEKOLADA W KUCHNI, CZYLI JAK PRAWIDŁOWO ROZTAPIAĆ CZEKOLADĘ

WAŻNE! Aby miseczka nie dotykała lustra wody i dobrze przywierała do ścianek garnka, aby para wodna nie miała ujścia, a woda nie dostała się do czekolady.

Zmniejszamy palnik i czekamy aż para wodna podgrzeje naczynie z czekoladą i ją rozpuści. Od czasu do czasu mieszamy.

Możemy również nalać trochę więcej wody do garnka, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i zanurzyć miseczkę z czekoladą w gorącej wodzie. Po kilku minutach jak zamieszamy łyżką czekolada będzie płynna.

CZEKOLADA W KUCHNI, CZYLI JAK PRAWIDŁOWO ROZTAPIAĆ CZEKOLADĘ

Innym sposobem jest:

ROZTAPIANIE CZEKOLADY W KUCHENCE MIKROFALOWEJ:

Ten sposób jest idealny jeśli chcemy roztopić małą ilość czekolady. I znowu należy połamać na mniejsze kawałki czekoladę, włożyć do szklanej miseczki, wstawić do mikrofalówki i podgrzewać na średniej mocy przez kilkanaście sekund po czym przemieszać i znowu podgrzewać aż czekolada się rozpuści.

CZEKOLADA W KUCHNI, CZYLI JAK PRAWIDŁOWO ROZTAPIAĆ CZEKOLADĘ

PODSUMOWUJĄC:

Czekoladę roztapiamy zawsze w suchym i czystym naczyniu, zbyt długie podgrzewanie lub zbyt wysoka temperatura sprawi, że czekolada się przypali. Należy uważać by do czekolady nie dostała się woda. Wystarczy jedna kropla aby nasza polewa się rozwarstwiła i powstały w niej grudki.

Jeśli coś takiego się przytrafi można próbować ratować polewę. Należy dodać do niej trochę oleju roślinnego i energicznie mieszać aż masa będzie gładka.

CZEKOLADA W KUCHNI, CZYLI JAK PRAWIDŁOWO ROZTAPIAĆ CZEKOLADĘ

 

Gabi44 11.12.2014 15:07
Metody znane,ale zawsze jeszcze ktoś skorzysta, a przystojne renifery prosto z Laponii.
Hrabina w kuchni 11.12.2014 13:33
Cudowne renifery!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak