Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mundial na talerzu

Mistrzostwa Świata 2014 w piłce nożnej w Brazylii każdego dnia przynoszą nowe emocje i zaskakujące finały. 90 minut przed dużym ekranem to doskonała okazja do spotkań z przyjaciółmi, rozmów, dyskusji, adrenaliny i degustowania wielu przekąsek.

   Kiedyś piłka nożna była mi zupełnie obojętna, kilka lat temu coś jednak się zmieniło, kiedy mój mąż z zacięciem kibicował swojej drużynie, czy to przed tv czy w radiu, czekał na mecze, komentował, zaciekawiona zaczełam oglądać, dopytywałam i próbowałam zrozumieć, o co biega, co jest w tym sporcie, że kocha go cały świat ? Z czasem i ja wciągnełam się w kibicowanie, mam swoich ulubionych faworytów, za których zawsze trzymam kciuki i choć nie umiałabym napisać profesjonalnie o meczu, to jest jednak coś co łączy wszystkich kibiców, tych dużych i tych małych – EMOCJE!

Kibicowanie, adrenalina, dyskusje, rodzina i przyjaciele to wszystko razem wzięte sprawia,że coś by się schrupało, czy to z głodu, czy z emocji, czy z czystej przyjemności bycia razem.Opcji jest wiele, ja zazwyczaj dziele je na te „na patyku” (czyt. wykałaczce) i te „do ręki”. Zapraszam po kilka inspiracji..

Stały punkt wszelkich spotkań przed TV w kategorii „na patyku” zajmują pikantne kąski kurczaka i śliwka w boczku – dla nas wręcz klasyka!

Mundial na talerzuSkładniki(orientacyjnie): pierś kurczaka ok. 300 g, boczek wędzony w plasterkach 100g, salsa harissa lub jakiś inny pikantny sos 1-2 łyżki, 1-2 ząbki czosnku, 2-4 łyżki oleju, sól do smaku; Na sosy: śmietana, czosnek, zioła, papryczka chili i słodka, majonez, sól do smaku; 1.Pierś kurczaka pokroić w miarę równą kostkę np. (1,5 cm x 1,5 cm); Posolić; W miseczce wymieszać łyżkę ( lub 2 wg preferencji smakowych- my lubimy mocno pikantne) pikantnego sosu z olejem i posiekanym czosnkiem, dodać pokrojone mięso, wymieszać i odstawić na 1 h do lodówki; Po tym czasie każdy kawałek kurczaka owijać jedną warstwą cienkiutkiego plasterka boczku, przypiąć wykałaczką i ustawiać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia aż do wykończenia składników; Zapiec ok. 30 minut w temp. 180 stopni tuż przed podaniem; Sosy: sos czosnkowy – ząbek czosnku posiekać lub przepuścić przez praskę, w naczyniu wymieszać taką samą ilość majonezu i śmietany (np. 2łyżki śmietany i 2 łyżki majonezu), dodać czosnek, doprawić solą do smaku; sos paprykowy –postępować jak poprzednio zastępując czosnek papryczką chili i słodką wg upodobać smakowych; sos ziołowy – postępować jak w sosie czosnkowym zastępując czosnek dowolnymi ziołami np. rozmarynem, szałwią, ziołami prowansalskim;

Mundial na talerzuSkładniki 2: suszone śliwki wędzone – ilość wg uznania, gorąca woda, boczek w plasterkach, ewentualnie żółty ser; 1.Sliwki namoczyć w gorącej wodzie na co najmniej godzine; Po tym czasie osuszyć i owinąć boczkiem, spinając całość wykałaczką; do śliwki można też dołączyć kawałki sera np. wędzonego oscypka; 2. Tak przygotowane śliwki zapiec 20-30 minut w 180-200 stopniach;

Papryce z wędzonym serem też niczego nie można zarzucić

 Mundial na talerzuSkładniki na 6 kawałków: 1 szt papryka czerwona, 3 plastry szynki parmeńskiej, ok.50 g ser zółty wędzony np. oscypek,scamorza itp., sól do smaku, pieprz czarny świeżomielony do smaku, do posypania parmezan starty, do skropienia oliwa extra vergin, Wykonanie: 1.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni; 2.Paprykę umyć, ułożyć na formie do pieczenia i włożyć do piekarnika, piec 30-35 minut, w tym czasie w połowie pieczenia przekręcić conajmniej raz "na drugą stronę"; Po tym czasie wyjąć paprykę z piekarnika i włożyć do woreczka, który następnie szczelnie zamknąć, odstawić do wystygnięcia ( ułatwi to potem usuwanie skórki); 3.Gdy papryka wystygnie, otworzyć woreczek, wyjąć delikatnie i obrać ją dokładnie ze skórki; 4. Obraną paprykę podzielić wzdłuż na grube pasy ( szerokość ok. 5-6 cm x naturalna długość waszej papryki), oczyścić z ziaren, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku; 5.Na każdy kawałek papryki kłaść plaster szynki parmeńskiej; 6.Na jeden z brzegów kawałka papryki na warstwę szynki kłaść podłużny kawałek wędzonego sera ( kawałki sera powinny być dosyć "grube" ok 1 cm średnicy i długie tak by pokrywały się z szerokością kawałków papryki ok. 5-6 cm). 7.Paprykę zwijać w roladki zaczynając od brzegu z serem; Wyrównać brzegi roladek,przeciąć je na pół i spiąć wykałaczką; 8.Roladki ułożyć w formie do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia, posypać parmezanem i skropić oliwą; 9.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i zapiec roladki 10 minut ( gotowość roladek rozpoznacie po tym,że ser zacznie wypływać, jako że był wsadzony "grubszy" kawałek sera, do jego roztopienia potrzeba trochę więcej czasu niż przy cienkim plastrze, tyle by w sam raz parmezan też się lekko rozpłynął a ciepło dotarło we wszystkie części roladki );

Z kategori „do ręki” polecam włoskie krokiety mięsno-ryżowe –„supli” z ciągącą się mozzarellą..mniam.pycha!!!

Mundial na talerzuSkładniki: ryż 200 g,parmezan 30 g,masło 20 g,1 jajko,bułka tarta do obtoczenia,mąka do obtoczenia,mozzarella 125 g, olej do głębokiego smażenia,100 g mięso mielone wołowe, 50 ml wino czerwone wytrawne,1 mały słoiczek koncentratupomidorowego,1 cebulka mała, sól do smaku,pieprz do smaku Wykonanie: Cebulkę posiekać, podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone, smażyć razem chwile, a następnie podlać winem i doprowadzić do jego odparowania, zminiejszyć ogień, dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem, podlać kilka łyżek wody i duśić na malutkim ogniu 30 minut. W tym czasie ugotować ryż w dużej ilości wody, po ugotowaniu przecedzić przez sito, ale nie przelewać już wodą, wymieszać z masłem, mięsem duszonym wcześniej na patelni i parmezanem, doprawić do smaku. Odstawić do ostudzenia. Mozzarellę pokroić w kostkę 1 cmx1 cm, z ryżu mokrymi rękami formować podłużne kule, do każdej w środek wkładać kostkę mozzarelli. Jajko roztrzepać, ryżowe krokiety obtoczyć w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do 180 stopni do zarumienienia (ok. 5 minut), odsączyć z oleju i podawać.

Pizza faszerowana eskarolą z biał kiełbasą to wręcz nasz nr 1, zamiast eskaroli można również użyć następujące sałaty: endywia,cykoria,radicchio lub jarmuż;

Mundial na talerzuSkładniki: Na pizzę: 300 g mąka 150-160 ml letnia woda 15 g drożdże świeże sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka 1 łyżka smalcu Na farsz: 2 główki sałaty eskarola 2 łyżki kapary z zalewy 4 fileciki anchois 2 ząbki czosnku oliwa exta vergin do smażenia sól do smaku pieprz do smaku 1 laska białej kiełbasy (można pominąć); Do posmarowania wierzchu: 1 łyżka mleka 1 łyżka oliwy extra vergin Wykonanie: 1.Przygotować ciasto na pizzę: drożdże rozpuścić w letniej wodzie, do wody dodać również sól i cukier, (będą równomiernie rozprowadzone w cieście). Rozpuszczone drożdże połączyć z mąką, dodać łyżkę smalcu, a następnie przejść do ręcznego wyrabiania aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne (ok.15 min). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięca; 2.Przygotować farsz: eskarolę dokładnie oczyścić, usunąć zwiędłe liście, dokładnie wypłukać; Sałatę obgotować 2 minuty w osolonym wrzątku, a następnie odcedzić, poczekać aż wystygnie i bardzo dobrze odcisnąć z wody; Czosnek, kapary, fileciki anchois drobno posiekać ( fileciki i kapary najpierw opłukać zimną wodą by pozbyć się nadmiaru soli); Eskarolę odciśnietą z wody pokroić na grubsze części; Czosnek,filieciki,kapary i eskarolę podsmażyć na oliwie ok. 15 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku; Pod koniec smażenia można również dodać kawałki białej kiełbasy (opcjonalnie);Wyłączyć źródło ciepła; 3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką ( nie wyrabiać tylko wyłożyć), podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej ( ta większa pójdzie na dno pizzy, a ta mniejsza na wierzch); Obydwie części ciasta rozwałkować na cienki placek(placki nie muszą być idealnie okrągłe, gdyż bedą zawijane boki); Wiekszą cześć za pomocą wałka przenieść do okrągłej formy posmarowanej oliwą; 4.Na formę pokrytą pierwszym-większym plackiem wyłożyć farsz z eskaroli, przykryć drugim-mniejszym plackiem i idąc w tym samym kierunku łączyć i zwijać obydwa brzegi do środka; Wierzch ponakłuwać widelcem, a na środku zrobić dziurkę-tkz.kominek; Tak przygotowaną pizzę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut "do ruszenia"; W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni; 5. W szklance lub na talerzyku roztrzepać 1 łyżkę oliwy i mleka, przygotować pędzelek do smarowania wierzchu; 6. Tuż przed włożeniem pizzy do piekarnika posmarować wierzch roztrzepaną oliwą z mlekiem; 7. Piec 30-40 minut ( do równomiernego zarumienienia wierzchu i boków);

Pizzerinki z papryką to wynik mojego ostatniego „kombinowania” w kuchni, wyszły przepyszne, rozeszły się w 5 minut, zrobiłam ich zdecydowanie za mało :(

Mundial na talerzuSkładniki: Na ciasto: 250 g mąki 10 g drożdże świeże 100 ml mleko 50 ml woda 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy Pozostałe: 200 g papryka zielona młoda 2-4 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku parmezan do posypania oliwa do skropienia Wykonanie: 1. Drożdże rozpuścić w mleku wymieszanym z wodą. 2.Do naczynia wsypać mąkę, dodać sól,cukier, oliwę i wlać drożdże, wymieszać i odstawic na 10 minut, po tym czasie wyrobić gładkie ciasto i zostawić pod przykryciem na 1h do podwojenia objętości. 3.W tym czasie oczyścić papryki i obsmażyć je na oliwie z czosnkiem ok. 5 minut,doprawić solą i pieprzem. 4.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyciąć krążki, ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i odstawić na 1/2h przykrywając ściereczką lub folią spożywczą, po tym czasie naoliwionymi opuszkami palców zrobić dołki w krążkach, na środek kłaść obsmażone papryki lekko przyciskając, posypać parmezanem i skropić oliwą, pozostawić je tak kolejne 15 minut. 5.W tym czasie rozgrzac piekarnik do 200 stopni, piec pizzerinki 15 minut.

Szałwia w tym roku mi obrodziła ponad stan, dlatego raczymy się też aromatycznymi i chrupiącymi chipsami z niej, pyszne, polecam!

Mundial na talerzuSkładniki: 100 g świeże listki szałwi, sól do smaku,400-500 ml olej do głębokiego smażenia Szałwię oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć. Rozgrzać olej do 180 stopni, (jeśli nie macie termometru można włożyć drewnianą wykałaczkę i jeśli od razu pojawiają się bąbelki,olej jest gotowy, jeśli nie kontynuować rozgrzewanie ) i smażyć stopniowo chipsy z szałwi. Odsączyć na papierze z oleju, posolić i podawać.Smacznego!

A na deser sezonowe owoce w cieście naleśnikowym – tym razem czereśnia i truskawka!

Mundial na talerzuSkładniki: 200 g truskawki na ciasto naleśnikowe: 1 szt jajko 100 g mąka 100 ml mleko 1 szczypta sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: 1 Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w naczyniu i zmiksować do uzykania gęstego ciasta naleśnikowego (w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka). 2.Truskawki opłukać i osuszyć, szypułkę zostawić. 3.Olej rzepakowy rozgrzać do temperatury 180/190 stopni (nie mając termometra można wykonać próbę wykałaczką, wkładając jej koniec do oleju od razu powinny pojawić się wokół niej bąbelki) 4.Zanurzać stopniowo truskawki w cieście i smażyć na złoty kolor na głębokim oleju ; Nie wszystkie razem, gdyż by się do siebie przyczepiły, po 3-5 szt w zależności od średnicy garnka, który użyjecie do smażenia.Po wyciągnieciu osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 5.Posypać cukrem puderem i podawać na ciepło.

Mundial na talerzuSkładniki: 200 gr czereśnie na ciasto naleśnikowe: 1 szt jajko 100 gr mąka 100 ml mleko 1 szczypta sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: 1.Odzielić żółtko od białka. Białko włożyć na chwilę do lodówki. 2.Z reszty składników ( maka,żółtko, mleko, szczypta sody, cukier) przygotować gęste ciasto naleśnikowe, w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka. 3.Z białka ubić pianę i połaczyć z ciastem naleśnikowym, wstawić na 1/2 h do lodówki. 4.W tym samym czasie opłukać i osuszyć czereśnie, a następnie pozybyć się pestek od dołu, takby została szypułka. 5.Zanurzać stopniowo czereśnie w cieście i smażyć na złoty kolor na głębokim oleju arachidowym ; Nie wszystkie razem, gdyż by się do siebie przyczepiły, po 2-3 szt w zależności od średnicy garnka, który użyjecie do smażenia. 6.Posypać cukrem puderem i podawać na ciepło.

Smacznego! Dużo mundialowych emocji!!!!! Niech wygra najlepszy!!!!!!!!

Iwona

DorotaZ 25.06.2014 19:24
Rewelacyjne przekąski:) Chętnie wypróbuję:)
Anna133 24.06.2014 16:01
A ja piłki nie lubię a oglądam te mecze z ciekawością :D może dlatego że to takie wielkie halo jest w okół tego, a przekąski wypróbuję ;)
caralajna 20.06.2014 16:17
:))) ja też kibicuję, ale protestującym przeciwko mundialowi ;) jednak z takimi przekąskami chętnie zasiądę do oglądania filmów. zwłaszcza z tymi chipsami z szałwii, której też mam pełno w ogródku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak