Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełki na zdrowie

Niepozorne kiełki to prawdziwa kopalnia cennych dla zdrowia witamin, błonnika, składników mineralnych i aminokwasów. Kiełki mają cudowny wpływ na nasze zdrowie i nastrój. Są idealnym dodatkiem na kanapkę lub do sałatki, ale w praktyce można je  niemal do wszystkiego.

Cudowną moc kiełków jako pierwsi odkryli tysiące lat temu chińscy żeglarze. W czasie  długich wypraw w morze zmuszeni byli zjadać fasolę, która kiełkowała pod wpływem panującej na statku wilgoci.  W ten sposób odkryli ich wspaniałe właściwości. Europejczycy poznali smak kiełków za sprawą słynnego żeglarza Jamesa Cooka, który wprowadził kiełki do diety swoich marynarzy i w ten sposób chronił ich przed zachorowaniem na szkorbut. Dziś kiełki fasoli mung stanowią bardzo ważny składnik wielu kuchni azjatyckich i również w Europie zyskują na popularności.

Specjaliści nie mają wątpliwości, że kiełki mają wyjątkową wartość odżywczą. Zawierają one znacznie więcej skoncentrowanych i cennych składników odżywczych niż dojrzała roślina, na dodatek w wyjątkowo łatwo przyswajalnej przez ludzki organizm formie. Dlaczego tak się dzieje? W kiełkach roślin kumuluje się wiele niezwykle wartościowych składników, witamin, naturalnego błonnika oraz mikro i makroelementów, które mają umożliwić ich dalszy wzrost i przemianę w dorosłą roślinę. Dzięki dużej zawartości białka roślinnego mają korzystny wpływ na ludzkie tkanki i komórki. Magnez i potas pozytywnie wpływa na nasz nastrój, witamina C poprawia odporność, a witamina E, jako antyoksydant, zwalcza wolne rodniki i w ten sposób pomaga zachować urodę. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Kiełki lucerny to źródło żelaza, a soczewicy cennego kwasu foliowego. Regularne spożywanie kiełków pozytywnie wpływa na skórę, układ nerwowy oraz mięśnie.

Kiełki możemy kupić w supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością a niektóre rodzaje… wyhodować samemu w domowych warunkach. Na wyhodowanie kiełków potrzeba około 3-5 dni w zależności od rodzaju nasion, nasilenia światła i temperatury.

Niektóre kiełki możemy spożywać na surowo, inne dodać do potrawy podczas smażenia lub gotowania. Różnorodność smaków i aromatów pozwala nam dopasować kiełki do własnych upodobać. Możemy wybierać od łagodnych kiełków pszenicy czy soczewicy po ostrzejsze kiełki brokuła czy rzodkiewki. W kuchni możliwości ich wykorzystania są niemal nieograniczone. Są idealnym dodatkiem do kanapek, twarożków,  past rybnych, zup czy mięs.  Stanowią wspaniałe uzupełnienie sałatek. Jedzmy więc  kiełki cały rok!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak