Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka w kropki

BABKA W KROPKI    Składniki: Białe kulki: 25 dkg sera białego 1 żółtko 2 łyżki cukru 5 łyżek kokosu Ciasto: 3 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl. mąki 1/2 szkl, mleka 1/4 szkl. oleju tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie: Białe kulki :  Ser biały, żółtko i cukier miksujemy w blenderze. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Z masy serowo – kokosowej formujemy małe

BABKA W KROPKI 

 

Składniki:

Białe kulki:

  • 25 dkg sera białego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek kokosu

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl, mleka
  • 1/4 szkl. oleju
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Białe kulki :  Ser biały, żółtko i cukier miksujemy w blenderze. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Z masy serowo – kokosowej formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosu, układamy na folii aluminiowej , wkładamy do lodówki.

Ciasto:

Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia – miksujemy. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladę dodajemy do ciasta, dodajemy także mleko i olej – miksujemy. Na dno blaszki wykładamy część ciasta.

Na ciasto kładziemy białe kulki.

Ponownie warstwa ciasta, następnie kulki i znów warstwa ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach ok 45- 55 minut.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak