Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny mazurek

Mazurek wielkanocny - tradycyjne słodkie ciasto kuchni polskiej. Pieczony na święta Wielkanocne.

Mazurek orzechowy

SKŁADNIKI:

  • ok 40szt herbatników
  • 4 jajka
  • 20 dkg cukru
  • 7 dkg cukru pudru
  • 1 szkl.maki
  • 1 szkl.zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 kostki margaryny

 

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy porcjami margarynę i ucieramy do momentu , aż masa będzie biala. Do utartej masy dodajemy przesiana make i zmielone orzechy- mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, dno formy wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę orzechowa. Białka ubijamy z odrobina soli ,powoli dodajemy cukier puder.Ubita piane z białek wykładamy na masę orzechowa. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 35-40 minut.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak