Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zaskakujący bób i wszystko co powinniśmy wiedzieć.

Pewnie część Was zadaje sobie pytanie dlaczego zaskakujący? Otóż dlatego, że w każdej potrawie może smakować inaczej. Zebrany o odpowiedniej porze roku może być słodki. Nadaje się do wielu potraw, nie tylko w sezonie. Zapraszam :)

Zaskakujący bób i wszystko co powinniśmy wiedzieć.
Bób. Bardzo popularny w kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, Tam pozwalają mu rozwinąć się w pełni a następnie suszą , zachowując wszystkie wartości odżywcze. We Włoszech , zbiera się bób gdy jest jeszcze niedojrzały i wielkości groszku. Pracując we Włoskiej restauracji, zauważyłam , że kucharze podjadali właśnie surowy bób. W Egipcie jest głównym składnikiem narodowych dań. Natomiast suszone, później mielone na mąkę znaną jako Shiro odgrywa kluczową rolę w Etiopskiej tradycji kulinarnej.

 

ODMIANY:

Istnieją dwie główne odmiany bobu. Windsor - w każdej gondoli znajdują się cztery ziarna i Longpot, które zawierają około 8 mniejszych ziaren.

 

NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ:

Ziarna bobu powinny być jędrne, niezwiędłe , w jasnym zielonym kolorze i o jednolitej teksturze. Unikajmy tych w kolorze żółty,. gdyż będą suche i gorzkie.  Na początku sezonu ziarna będą mniejsze ale słodsze. Pod koniec sezonu, skórka bobu robi się twarda i w niektórych przypadkach zaleca się ściągnięcie jej przed zjedzeniem.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

Bób zawiera w sobie dużo białka, błonnika, witamin z grupy A i C , dużo potasu i żelaza.

Obniża poziom cholesterolu, chroni błonę śluzową jelita grubego. Idealna dla kobiet w ciąży, jest ogromnym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy B12.

 

PRZECHOWYWANIE:

Bób przechowujemy w suchym, chłodnym miejscu. Fasola w swoich strączkach będzie dobrze trzymać się przez 2-3 dni, jeżeli włożymy do lodówki może przedłużyć to o 1-2 dni. Ugotowany bób , po z blanszowaniu można mrozić. Zamrożony nie powinien być przechowywany dłużej niż 6 miesięcy.

PRZEPIS NA CIEPŁĄ SAŁATKĘ Z BOBU, BAKŁAŻANA, WĘDZONEGO SERA I BOCZKU.  

Zachciało mi się bobu, później pomyślałam dlaczego by nie dodać bakłażana? Poszperałam chwilę w lodówce, znalazłam ser wędzony, troszkę boczku i jakoś samo dalej się potoczyło. Pierwszy raz łączyłam te składniki. Zrobiłam większą porcję bo myślałam , że wezmę do pracy. Niestety , wszystko zjadłam na raz. Zdecydowanie polecam na ciepło. Rewelacja :)

Zaskakujący bób i wszystko co powinniśmy wiedzieć.


SKŁADNIKI:

bakłażan 1 szt

bób u mnie niestety mrożony 200 g

boczek gotowany lub wędzony 100 g

ser wędzony 100 g

oliwa z oliwek 2 łyżki

sól morska 1 szczypta

pieprz czarny 1 szczypta

papryka mielona słodka 1/2 łyżeczki

oregano suszone 1 szczypta

natka pietruszki suszona 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana pokroić w mniejszą kostkę, posolić i przełożyć na cedzak tak aby soki mogły spokojnie spływać. Pozostawić na 15-20 minut. Następnie przepłukać i pozostawić do przeschnięcia. Na patelni lub w woku rozgrzać oliwę z oliwek.Kostki bakłażana posypać papryką mieloną słodką i przełożyć na patelnię, podsmażać. W tym czasie ugotować bób w lekko osolonej wodzie. odcedzić. Boczek pokroić w kostkę , dodać do bakłażana. Następnie przyprawić solą morską, pieprzem czarnym, oregano oraz pietruszką. Zmniejszyć ogień, dodać bób oraz pokrojony wędzony ser. Podsmażać ok 1 minuty, tak aby ser się nie roztopił. Podałam z greckim jogurtem. Smacznego :) 

Olga_SK 22.06.2013 20:02
Bób uwielbiam. Tato nauczył mnie go jeść pod wieloma postaciami. Zgadzam się, ze za każdym razem może smakować inaczej... p.s. wartościowy artykuł!
caralajna 21.06.2013 06:54
uwielbiam bób, w sezonie kupuję więcej i mrożę na zimę
IwonaDD 20.06.2013 20:02
ale narobiłaś mi smaka, trzeba będzie się rozejrzeć za zapomnianym bobem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak