Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak w pomarańczowym sosie

Dla niektórych z nas pomarańcze są oznaką, że święta są tuż tuż. Proponuję kurczaka w aromatycznym sosie z nich, niech ta potrawa umili nam oczekiwanie na święta.

kurczak w  pomarańczowym sosie

KURCZAK W POMARAŃCZOWYM SOSIE

8 udźców z kurczaka

2 szt pomarańcze

1 łyżeczka ziaren kolendry

10g cukru

1/2 szt cytryny

50g masła

sól

pieprz grubomielony

Kyrczaka trybujemy tzn. wyciągamy z udżców kości, solimy i pieprzymy z każdej strony. Rumienimy na patelni a następnie dusimy do miękkości tj około 35 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Pomarańcze obieramy, tak aby nie pozostawić białej skórki, ona jest gorzka, i filetujemy

kurczak w  pomarańczowym sosie

z niewykorzystanych części wyciskamy sok.

 Do garnka wsypujemy cukier, kiedy zacznie się rozpuszczać zalewamy go wodą, gotujemy chwilę, aż woda trochę wyparuje. 

kurczak w  pomarańczowym sosie

  Następnie dodajemy cząstki pomarańcczy i sok oraz ziarenka kolendry. Mieszamy. Dodajemy trochę startej skórki z cytryny i trochę soku z niej, dolewamy trochę wody i gotujemy. Po 3-5 minutach dodajemy po kawałku masła, cały czs  sos mieszamy trzepaczką (w ten sposób kawałki pomarańczy rozpadną się).

kurczak w  pomarańczowym sosie

Przymniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Sos jest gotowy kiedy ma prawie jednolitą , zawiesistą konsystencję.  Na talerz wykładamy trochę sosu , na nim układamy kawałki kurczaka i polewamy je delikatnie sosem.

kurczak w  pomarańczowym sosie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak