W dzisiejszym odcinku propozycja dla tych, którzy pragną zachwycić rodzinę podczas Świąt Wielkanocnych lub zaserwować coś oryginalnego podczas eleganckiej kolacji z kimś bliskim. Robert Sowa serwuje idealną kompozycję smaku pieczonych ziemniaczków z czerwoną cebulką, zarumienionych borowików i pieczonego combru jagnięcego. Kluczem do sukcesu tej potrawy są odpowiednio dobrane przyprawy, a wśród nich nie może zabraknąć specjalnej mieszanki przyprawowej do ziemniaków Prymat. Kulinarne dzieło zwieńczy świeży, cudownie pachnący rozmaryn.
W odcinku nie zabraknie inspirujących porad. Od Roberta Sowy dowiecie się, jaki jest jego oryginalny sposób zastosowania przyprawy kebab-gyros, do czego wykorzystuje wywar grzybowy, jakie tricki pozwolą udoskonalić proces smażenia oraz w jaki sposób wydobyć intrygujący smak z ziemniaków puree. Na sam koniec Robert Sowa przeprowadzi profesjonalny pokaz z pomidorem w roli głównej.
Wideo blog Roberta Sowy w serwisie DoradcaSmaku.pl to cykliczne spotkania z mnóstwem świetnych przepisów na różne okazje, intrygującymi ciekawostkami oraz sprawdzonymi trickami kulinarnymi. Wszystko opatrzone mistrzowskim komentarzem cenionego specjalisty od gotowania.
Zapraszamy do oglądania!
Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błon, zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, rozmarynie, chili i soli, po czym odstawić do lodówki na 4- 6 godzin. Zamarynowaną jagnięcinę podsmażyć na patelni, a następnie piec ok. 15 minut w temperaturze 150° C. Po upieczeniu jagnięcina powinna być różowa w środku.
Borowiki oczyścić i pokroić na cztery części. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej grzyby przez ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodać szalotkę, czosnek, pomidory concasse i białe wino, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dusić przez 3 minuty. Mięso pokroić wzdłuż kości i ułożyć na talerzach, dodać grzyby, udekorować rozmarynem i tymiankiem. Tak przygotowanie danie podawać z ziemniakami smażonymi z przyprawą do ziemniaków Prymat.