Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny ziemniak w nowej odsłonie

W siódmym odcinku wideo bloga Roberta Sowy serwujemy oryginalną potrawę na specjalne okazje: Pieczoną jagnięcinę z aromatycznymi borowikami i smażonymi ziemniakami. Bohaterem odcinka jest powszechnie lubiany i codziennie spożywany w tysiącach polskich domów… ziemniak, który Robert Sowa przyrządzi w naprawdę wyjątkowy sposób. Sami zobaczcie!

W dzisiejszym odcinku propozycja dla tych, którzy pragną zachwycić rodzinę podczas Świąt Wielkanocnych lub zaserwować coś oryginalnego podczas eleganckiej kolacji z kimś bliskim. Robert Sowa serwuje idealną kompozycję smaku pieczonych ziemniaczków z czerwoną cebulką, zarumienionych borowików i pieczonego combru jagnięcego. Kluczem do sukcesu tej potrawy są odpowiednio dobrane przyprawy, a wśród nich nie może zabraknąć specjalnej mieszanki przyprawowej do ziemniaków Prymat. Kulinarne dzieło zwieńczy świeży, cudownie pachnący rozmaryn.

W odcinku nie zabraknie inspirujących porad. Od Roberta Sowy dowiecie się, jaki jest jego oryginalny sposób zastosowania przyprawy kebab-gyros, do czego wykorzystuje wywar grzybowy, jakie tricki pozwolą udoskonalić proces smażenia oraz w jaki sposób wydobyć intrygujący smak z ziemniaków puree. Na sam koniec Robert Sowa przeprowadzi profesjonalny pokaz z pomidorem w roli głównej.

Wideo blog Roberta Sowy w serwisie DoradcaSmaku.pl to cykliczne spotkania z mnóstwem świetnych przepisów na różne okazje, intrygującymi ciekawostkami oraz sprawdzonymi trickami kulinarnymi. Wszystko opatrzone mistrzowskim komentarzem cenionego specjalisty od gotowania.

Zapraszamy do oglądania!

Sposób przygotowania


Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błon, zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, rozmarynie, chili i soli, po czym odstawić do lodówki na 4- 6 godzin. Zamarynowaną jagnięcinę podsmażyć na patelni, a następnie piec ok. 15 minut w temperaturze 150° C. Po upieczeniu jagnięcina powinna być różowa w środku.

Borowiki oczyścić i pokroić na cztery części. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej grzyby przez ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodać szalotkę, czosnek, pomidory concasse i białe wino, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dusić przez 3 minuty. Mięso pokroić wzdłuż kości i ułożyć na talerzach, dodać grzyby, udekorować rozmarynem i tymiankiem. Tak przygotowanie danie podawać z ziemniakami smażonymi z przyprawą do ziemniaków Prymat.
Teresa12 10.09.2011 21:40
super
ben-ka 30.03.2011 15:50
Rewelacja !!!! ziemniaki mam, borowiki też zbieram ale jagnięciny nie jadam z prostego powodu - brak jej na rynku !
Barbara40 24.03.2011 18:55
Dla mnie jagniecina jest na porzadku dziennym, ale nigdy nie jadlam jej w polaczeniu z grzybami. Kartofelki, tez sie znajda, a w tej wersji wszyscy je lubimy (jestem poznanska pyra).Problem bedzie z borowikami....No, ale bede sie starala zrobic w tej wersji , jak najszybciej. Ufam panu Sowie i czuje, ze bedzie pyszne
arek 23.03.2011 15:25
jagniecina pycha z borowikami cudo
Jolanta_P-S 17.03.2011 18:27
ja jako Wielkopolanka to uwielbiam kartofelki, lasy bogate w borowiki, tylko gorzej z jagnięciną;)
borgia 16.03.2011 18:38
Ba!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak