Któż z nas potrafi oprzeć się pysznym truskawkowym specjałom. Uwielbiamy truskawkowe ciasta, desery , ryż i pierożki ze śmietanką. Lody truskawkowe to mój ulubiony smak. . Jednym słowem truskawka na słodko niczym magiczny owoc na dobre zawładnęła naszym podniebieniem.
A jak smakuje truskawka z pieprzem i cebulą? Doskonale.... ale aby się o tym przekonać musiałam wypróbować kilka przepisów, by na stałe zagościły w mojej kuchni.
Pierwsze kroki były dość niepewne, ale z czasem ciekawość zwyciężyła i salsa truskawkowa stała się doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka , risotto z cebulą połączyło się z musem truskawkowym ,a sałatki z dodatkiem truskawki i warzyw w sezonie to codzienność.
Nowe przysmaki do wypróbowania jeszcze przede mną ,a kilka z wypróbowanych już przepisów chciałabym polecić tym,którzy nie boją się tworzyć nieznane lub niechętnie akceptowane do tej pory kombinacje smakowe.
Przekąska truskawkowa z miętowym serkiem
Składniki:
Wykonanie:
Miętę umyć , osuszyć, drobno pokroić i przełożyć do miseczki z serkiem. Dodać szczyptę soli , pieprz świeżo zmielony/ dałam dość sporo/ i dokładnie wymieszać. Truskawki umyć, osuszyć i ściąć spód w ten sposób, by truskawkę można było swobodnie postawić, a następnie przekroić każdą na wysokości 2/3 owocu. Przygotowanym serkiem przekładać każdą truskawkę i ułożyć na półmisku posypanym ,ozdobić pistacjami. Podawać mocno schłodzone.
Składniki:
garść świeżego szpinaku /najlepszy młody/
1 szklanka truskawek
1/2 szklanki malutkich kuleczek mozzarelli
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki pokrojonych pistacji
2 łyżki oliwy z oliwek o smaku łagodnym
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Szpinak dokładnie oczyścić , umyć i osuszyć. Jeśli liście są duże należy je porwać na mniejsze kawałki. Truskawki umyć obrać z szypułek pokroić na 4 części. Na półmisku lub w miseczce wyłożyć liście szpinaku posypać solą i świeżym pieprzem, skropić oliwą wymieszaną z sokiem cytrynowym. Dodać truskawki i kuleczki mozzarelli obtoczone w suszonej bazylii z odrobiną pieprzu. Całość posypać pokrojonymi orzeszkami pistacjowymi.Sałatkę należy przygotować ze schłodzonych składników.
A oto inne propozycje truskawek na wytrawnie:
Sałatka truskawkowa w sosie balsamicznym
Sałatka z truskawkami i świeżym ogórkiem
Sałatka z truskawkami i avocado
Risotto truskawkowe z kremem balsamicznym
Risotto truskawkowe
....sposób przygotowania mozna znależć w mojej ksiedze przepisów.