Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowanie na patelni

Grillowane mięsa i warzywa są doskonałym pomysłem nie tylko na przygotowanie smacznego posiłku w plenerze. To świetny sposób na przygotowanie pożywnego obiadu przy użyciu patelni do grillowania również w domu.Wystarczy kawałek mięsa drobiowego, kilka sztuk warzyw, ryż ugotowany na sypko i mamy smaczne danie obiadowe.

Warzywa i mięso można grillowac orzy użyciu drewnianych patyczków w formie szaszłyków lub
luzem.Tak właśnie zrobiłam z moim daniem. Warzywa upiekłam w formie szaszłyków, a mięso w kawałkach upiekłam na patelni do grillowania w sposób tradycyjny. 
 

Grillowanie na patelni
Doskonałym dodatkiem do grillowanych warzyw i kurczaka jest ryż basmati.

 

Składniki:/dla 4 osób/

 

400   g  fileta  z kurczaka
 

    na marynatę do kurczaka

100 ml białego wytrawnego wina

1 łyżka miodu płynnego

1 łyżka musztardy

 4  łyżki   oliwy oliwek

po ½  łyżeczki  :papryka ostra,kurkuma,bazylia,tymianek, rozmaryn

sól i pieprz do smaku

 

na warzywne szaszłyki:

 

1/2 czerwonej papryki

1/2  żółtej papryki

1 młoda cukinia

1 cienki bakłażan

kilka małych  pomidorków

kilka małych  cebulek

1 łyżeczka przyprawy do grilla lub innej przyprawy

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku/ostrożnie,bo przyprawa jest słona/

 

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. W szklanej misce połączyć wino z oliwą, miodem, musztardą, ziołami, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Do przygotowanej marynaty włożyć pokrojone mięso i starannie wymieszać tak, aby całe mięso pokryte było emulsją Przykryć folią spożywczą  i wstawić do lodówki na kilka godzin./najlepiej na  noc/

 

Warzywa umyć, osuszyć. Cukinię i bakłażana pokroić w grube plastry, jeśli bakłażan jest duży należy go przekroić na ćwiartki. Warzywa  lekko posolić i pozostawić na ok.30 min. po czym dokładnie wytrzeć. Oczyszczoną  paprykę pokroić na małe kawałki , pomidorki i cebulę pozostawić w całości. Do oliwy dodać przyprawę do grilla , dokładnie wymieszać i posmarować  wszystkie  warzywa. Na drewniane patyczki nakładać na przemian wszystkie warzywa. Grillować na rozgrzanej patelni ok.15 min. przewracając co kilka minut. Jeśli kawałki warzyw sa grube /jak moje/można  patelnię przykryć folią aluminiową. Warzywa powinny zachować jędrność. Gotowe szaszłyki owinąć w folię aluminiową aby nie ostygły.

Oczyścić patelnię i grillować kawałki mięsa. Przed położeniem mięsa na patelnię należy usunąć nadmiar marynaty . Mięso grillować z  każdej strony do miękkości  .

 

Doskonałym dodatkiem , który podkreśla smak i aromat grillowanych potraw są róznego rodzaju  sosy i dipy.

Do mojego dania przygotowałam trzy smaki na bazie jednego sosu.

 

300 g  gęstego   jogurtu  naturalny lub śmietany 18%

150 g serka śmietankowego

sól i pieprz do smaku

oraz

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki pasty pomidorowo-paprykowej

2 łyżeczki musztardy chrzanowej


 Śmietanę utrzeć  z serkiem na  gładką masę, przyprawić do smaku solą , pieprzem  i wymieszać. Sos podzielić na 3 części. Do jednej dodać  przeciśnięte przez praskę  2 ząbki  czosnku, do drugiej 2 łyżeczki pasty pomidorowo paprykowej ,a do trzeciej 2 łyżeczki  musztardy chrzanowej.

 Grillowanie na patelni
Następnym razem do marynowanie mięsa wypróbuję nowej marynaty.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak