Wykonanie:
-zielone szparagi /wiązka/
-3-4 łyżki oliwy z oliwek
-2-3 ząbki czosnku
-1 łyżka soku z cytryny
-sól do smaku
Wykonanie:
A moje szparagi przygotowałam na patelni do grillowania w ten sposób:
obrałam i odłamałam zdrewniałe końce szparagów. Wrzuciłam je na dwie minuty do osolonego wrzątku z dodatkiem cukru. Następnie umieściłam w lodowatej wodzie /aby zachowały kolor/.
Wysuszone na reczniku kuchennym szparagi posmarowałam mieszanką oliwy, czosnku i soli. Następnie ułożyłam na mocno rozgrzanej patelni posypanej lekko grubą solą. Po dwóch minutach przewróciłam na druga stronę. Podgotowane szparagi grillują sie bardzo szybko.
Upieczone szparagi przełożyć na talerze, polać sosem muszardowym, posypać parmezanem oraz mieszanką pikantnych suszonych przypraw / płatki chilli, mielony czosnek i zielona pietruszka/i orzeszkami piniowymi.
Sos musztardowy :
-2 łyżki słodkiej smietanki
-sól i pieprz do smaku
Gotowym sosem polać szparagi.
Na stałe w mojej kuchni zagościły również inne dania.
Obowiązkowo - prosta,ale bardzo smaczna zupa-krem ze szparagów
Risotto ze szparagami
Naleśniki z kremem szparagowym
Szparagi zapiekane pod beszamelem
A oto jeszcze ciepłe prosto z piekarnika mini crostaty z nadzieniem
serowo-szparagowym
Wszystkie powyższe przepisy znajują sie w mojej książce przepisów.