Żywienie dzieci z ryzykiem alergii

Opublikowano: 30.04.2013
Autor: Doradca Smaku
Żywienie dzieci z ryzykiem alergii
Alergia jest chorobą dziedziczną. Nie znaczy to jednak, że jeśli nikt w rodzinie nie miał wcześniej alergii maleństwo będzie bezpieczne. Niestety, nawet w przypadku braku alergii u rodziców istnieje aż 12-15% niebezpieczeństwa pojawienia się alergii

 

Żywienie dzieci z ryzykiem alergii

Alergia to prawdziwa choroba XXI wieku. Z roku na rok badania odnotowują zwiększoną wrażliwość ludzkich organizmów i co za tym idzie zaburzenia układu odpornościowego. Z tego punktu widzenia patrząc, wszystkie dzieci są narażone na alergię, jednak w różnym stopniu.

Kiedy na świat przychodzi maleństwo, można określić, w której grupie ryzyka się znajduje. Jednak dopiero praktyka pokaże, czy i na co uczulone jest niemowlę. Dla rodziców ważne jest to, aby mieli świadomość różnych rodzajów alergii.

Alergia to przecież nie tylko uczuleniowe zmiany na skórze, często inne dolegliwości. Na przykład częste zapalenia oskrzeli mogą być związane właśnie z alergią i leczenie antybiotykami w takim przypadku przyniesie mierne efekty, osłabi jedynie organizm maluszka.

Podstawowe cztery typy alergii to: alergia skórna, alergia wziewna i alergia pokarmowa oraz najtrudniejsza do zdiagnozowania alergia typu mieszanego.


Żywienie dzieci z ryzykiem alergii 

Objawy dotyczą zatem zarówno wysypek na skórze, jak i kataru, kaszlu czy biegunki. Pewność, że to alergia da nam jedynie obserwacja oraz testy na przeciwciała IgE w surowicy krwi. Myli się ten rodzic, który sądzi, że zrobi badania i jest bezpieczny. W przypadku niemowląt i małych dzieci wyniki badań IgE bardzo często wychodzą nieprawidłowo. I podczas gdy badanie mówi o tym, że dziecko nie jest alergikiem, maluch ma wszystkie objawy i dolegliwości związane z alergią. Po ukończeniu przez dziecko 3. roku życia można potwierdzić badania, robiąc testy skórne. Jednak do tego czasu, rodzic jest w znacznej mierze zdany na swoje przeczucia i obserwacje. Jeśli okaże się, że to rzeczywiście alergia, dopiero po szóstym roku życia dziecka, można zacząć odczulanie. Do tego czasu pozostaje nam unikanie alergenów i leki przeciwhistaminowe.

Jaką dietę należy stosować w przypadku podejrzenia alergii u niemowlęcia? Pytanie może brzmi dziwnie, przecież maluszek pije tylko mleko. Jeśli jest to mleko modyfikowane zawierające białka mleka krowiego, na które może być uczulone niemowlę, pierwsze objawy alergii gotowe. Jeśli natomiast jest karmione naturalnie, a jego mama nie przestrzega diety, alergeny dotrą do jego organizmu wraz z jej mlekiem. Radzimy zatem przy pierwszych niejasnych objawach skonsultować się z lekarzem pediatrą lub alergologiem. Na szczęście są już dostępne gotowe mieszanki przeznaczone specjalnie dla dzieci z alergią, natomiast mamy karmiące z pewnością czeka ścisła dieta.

Co potem? Kiedy dziecko skończy 5/6 miesięcy i przyjdzie czas na rozszerzanie diety o nowe produkty, nadejdzie czas próby. Tak na dobrą sprawę na każdy produkt dziecko może zareagować nadwrażliwością.

Istnieje jednak grupa składników o małych właściwościach alergizujących. Należą do nich owoce: jabłko, gruszka; warzywa: marchew, ziemniak, dynia, brokuły oraz mięsa: indyk, jagnięcina.

Jednak nawet te produkty mogą się okazać alergizujące z powodu zbytniego nawożenia czy ochrony upraw poprzez zastosowanie chemicznych preparatów.

Wprowadzanie nowych produktów powinno być omówione z lekarzem. Pierwsze spotkanie z nowym produktem nie musi ujawnić od razu alergii. Organizm malucha dopiero zebrał dane i faktyczną odpowiedź da za drugim bądź trzecim razem, gdy dziecko ponownie skosztuje nowego przysmaku. Dlatego nie należy wprowadzać do diety kilku produktów na raz. Zaczynajmy od jednego składnika na tydzień – to pozwoli na dokładne obserwacje reakcji organizmu dziecka i ewentualne działania zapobiegawcze.

Zdecydowanie późno, dopiero około 12. miesiąca, można spróbować podawać produkty zawierające gluten, a więc zawierające ziarna zbóż pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa. Jeśli dziecko jest uczulone na gluten, diametralnie zmieni się jego sposób odżywiania – z diety trzeba będzie wyeliminować wszystko, co zawiera mąkę. Równie niebezpieczne jak gluten może się okazać mleko krowie i jajka. Najsilniejszych alergenów, takich jak: orzechy, miód, ryby należy unikać przynajmniej do 2. roku życia.

Należy również pamiętać o tzw. alergii krzyżowej, np. pylenie brzozy i alergia na jabłka, gruszki.

 

Artykuł pochodzi z serwisu www.dziecko24.pl - kompleksowego vortalu poświęconego zdrowiu i rozwojowi dzieci, zintegrowanemu z platformą bezpłatnych porad pediatrycznych.

 

prymat