Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwykłe - niezwykłe połaczenie kaszy

Kasza gryczana zwana królową kasz króluje na naszych stołach już od kilkunastu lat.

    Kasza gryczana w mojej kuchni gościła od czasu do czasu. Nie tylko przez to ,że mąż jej nie lubi i dzieci nie chętnie ją jedzą ale też dlatego,że brakowało mi na nia pomysłów. Co by z niej zrobić ? Zawsze zadaje sobie to pytanie ,gdy kupię ją  ,bo naszła mnie na nią chęć.

    Przyznam, że nietypowe zastosowanie kaszy gryczanej jakie dotąd znałam  było uzycie jej do lodów. Wiedzą o tym pewnie uczestnicy  warsztatów, na których miałam okazje być.

U mnie kasza została użyta jako dodatek i jako główny składnik ciasta - sernika.

 

Oto przepis na ten sernik:

 

 

                   Zwykłe - niezwykłe  połaczenie kaszy

 

                                            SKŁADNIKI;

 1 kg sera trzykrotnie mielonego z wanilią 
10 jaj kurzych
200 g kaszy gryczanej 
300 g cukru kryształ
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
150 g margaryny dobrej jakości
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
tłuszcz i bułka tarta do formy.
                                 Tortownica o średnicy 26 cm.





Zwykłe - niezwykłe  połaczenie kaszy




Sposób przygotowania:
Margarynę miksujemy z cukrem.
 Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku ciągle miksując.
   Dosypujemy do masy proszek do pieczenia razem z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną oraz kwaskiem cytrynowym .
Porcjami dodajemy ser. 
 Na koniec masę łączymy z ugotowaną najlepiej w woreczkach i przestudzoną już kaszą gryczaną .
Mieszamy już  wtedy ją łyżką .
       Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą .
Masę serową przelewamy do formy.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i wstawiamy formę z masą na 60 minut.
Kroimy po  całkowitym wystudzeniu sernika.



Zwykłe - niezwykłe  połaczenie kaszy



Zapraszam do wypróbowania przepisu i posmakowania kaszy gryczanej w innej wersji niż zazwyczaj.
Klausia 12.11.2013 12:59
ciekawe, trzeba spróbować przy najbliższej okazji :)
2milutka 12.11.2013 12:36
znam ten przepis od lat:) u mnie podaje sie jako pieczoną roladę najczęściej z sosem grzybowym.
IZABELA29 08.11.2013 17:10
oj na pewno by zechciał ,mój mąż też jest oporny na zjadanie kaszy a sernik zjadał aż uszy mu się trzęsły. I do tej pory nie jest świadomy co jadł. Sernik wychodzi wilgotny i słodki więc próbuj, a nie pożałujesz..
borgia 08.11.2013 15:49
Iza... niesamowite. Powiem szczerze, że i ja jestem mocno zaskoczona. Robiłam kiedyś z nią chleb, ale szybko nam się przejadł. Jednak o dziwo to do pewnego czasu jedyna rzecz z gryczaną, którą Mąż zjadał. Teraz jeszcze pierogi, pod warunkiem, że z białej :). Może by tak serniczka kawałek zechciał?
IZABELA29 08.11.2013 14:16
Dziękuję i polecam.
Christopher 08.11.2013 02:10
Nieczęsto udaje się komuś mnie zaskoczyć.Tobie udało się w 100%.Bardzo ciekawy przepis.Na pewno w najbliższej przyszłości wypróbuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak