Zupy - Zupa jarzynowa w dwóch odsłonach

Opublikowano: 18.12.2011
Autor: bami
Zupy - Zupa jarzynowa w dwóch odsłonach
Uwielbiam zupy, po prostu uwielbiam, jednak do wieku lat nastu byłam zupowym wierszykowym Tadkiem Niejadkiem...

.... Nie przekonywały mnie żadne namawiania mamy by choć troszkę zupy zjeść, byłam uparta i niezłomna, chociaż szczerze mówiąc nie wiem z czego moja niechęć do zup wynikała. Gdy teraz pomyślę, ile pysznych zup mnie ominęło… Ale to czasy przeszłe. Dziś cenię sobie smak zup i wartości odżywcze, które są w nich zawarte. W ciągu tygodnia często zdarza mi się gotowanie obiadu jednodaniowego składającego się tylko z pożywnej zupy. W związku z tym postanowiłam przedstawić Wam w tym cyklu zupy, które przyrządzam. Na początek dwie proste wersje zupy jarzynowej – klasyczna oraz oryginalna z krewetkami i suszona bazylią.


Zupa jarzynowa

 

 

Składniki:

- 2,5 l wody;

- 4 marchewki;

 - 1 pietruszka;

- 1 por;

- 1 mały seler;

- 1 mała biała kapusta;

- 1 cebula;

- 5 ziemniaków;

- pół pęczka natki pietruszki;

 - sól.

 

Sposób przyrządzania:

 

Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki w dużą kostkę). Kapustę obrać z brzydkich liści, wykroić głąb i posiekać. Por obrać, oczyścić z ziemi, nie zapominając o tej w liściach i pokroić w półplasterki. Do wody wrzucić marchew, pietruszkę, seler, cebulę, por i kapustę. Kiedy marchew będzie w połowie miękka dorzucić ziemniaki. Pod koniec gotowania wrzucić umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Gotować do miękkości warzyw, na końcu doprawić solą do smaku.











Zupa jarzynowa z krewetkami i suszoną bazylią

 

 

 

Składniki:

- 1,5 l wody;

- 250 g mrożonych lub świeżych krewetek (np. black tiger);

- 3 średnie marchewki;

- 1 mała pietruszka;

- 1 mały por;

- 1 duży ziemniak;

- ½ małego selera;

- ¼ małej kapusty białej;

- 1 mała cebulka;

- 1 łyżeczka suszonej bazylii;

- śmietana 12%;

- sól.

 

Sposób przyrządzania:

Przygotować krewetki – jeśli są świeże, to obrać je z pancerzyków i oczyścić, jeśli są mrożone, to rozmrozić je i urwać ogonki. Warzywa umyć, marchewkę, pietruszkę, ziemniak, seler i cebulkę obrać i pokroić: marchew z pietruszką w półplasterki, resztę w niedużą kostkę. Por umyć, oczyścić z ziemi i pokroić w półplasterki. Kapustę umyć i drobno posiekać. Do wody wrzucić pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków) oraz krewetki. Gdy marchewka będzie w połowie miękka, dodać ziemniaki i gotować do miękkości warzyw. Na samym końcu do zupy dodać bazylię, doprawić solą do smaku i zabielić śmietanką.











 

 

 

prymat