Zupy - Zupa jarzynowa w dwóch odsłonach

.... Nie przekonywały mnie żadne namawiania mamy by choć troszkę zupy zjeść, byłam uparta i niezłomna, chociaż szczerze mówiąc nie wiem z czego moja niechęć do zup wynikała. Gdy teraz pomyślę, ile pysznych zup mnie ominęło… Ale to czasy przeszłe. Dziś cenię sobie smak zup i wartości odżywcze, które są w nich zawarte. W ciągu tygodnia często zdarza mi się gotowanie obiadu jednodaniowego składającego się tylko z pożywnej zupy. W związku z tym postanowiłam przedstawić Wam w tym cyklu zupy, które przyrządzam. Na początek dwie proste wersje zupy jarzynowej – klasyczna oraz oryginalna z krewetkami i suszona bazylią.
Zupa jarzynowa
Składniki:
- 2,5 l wody;
- 4 marchewki;
- 1 pietruszka;
- 1 por;
- 1 mały seler;
- 1 mała biała kapusta;
- 1 cebula;
- 5 ziemniaków;
- pół pęczka natki pietruszki;
- sól.
Sposób przyrządzania:
Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki w dużą kostkę). Kapustę obrać z brzydkich liści, wykroić głąb i posiekać. Por obrać, oczyścić z ziemi, nie zapominając o tej w liściach i pokroić w półplasterki. Do wody wrzucić marchew, pietruszkę, seler, cebulę, por i kapustę. Kiedy marchew będzie w połowie miękka dorzucić ziemniaki. Pod koniec gotowania wrzucić umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Gotować do miękkości warzyw, na końcu doprawić solą do smaku.
Zupa jarzynowa z krewetkami i suszoną bazylią
Składniki:
- 1,5 l wody;
- 250 g mrożonych lub świeżych krewetek (np. black tiger);
- 3 średnie marchewki;
- 1 mała pietruszka;
- 1 mały por;
- 1 duży ziemniak;
- ½ małego selera;
- ¼ małej kapusty białej;
- 1 mała cebulka;
- 1 łyżeczka suszonej bazylii;
- śmietana 12%;
- sól.
Sposób przyrządzania:
Przygotować krewetki – jeśli są świeże, to obrać je z pancerzyków i oczyścić, jeśli są mrożone, to rozmrozić je i urwać ogonki. Warzywa umyć, marchewkę, pietruszkę, ziemniak, seler i cebulkę obrać i pokroić: marchew z pietruszką w półplasterki, resztę w niedużą kostkę. Por umyć, oczyścić z ziemi i pokroić w półplasterki. Kapustę umyć i drobno posiekać. Do wody wrzucić pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków) oraz krewetki. Gdy marchewka będzie w połowie miękka, dodać ziemniaki i gotować do miękkości warzyw. Na samym końcu do zupy dodać bazylię, doprawić solą do smaku i zabielić śmietanką.