Zupy ziemniaczane - jesienne smakołyki

Już po wykopkach. Niektórzy z nas mają zapas ziemniaczków w swoich piwniczkach, inni będą je kupować w sklepach. Zupy z ziemniakami są bardzo smaczne, zdrowe i pożywne. Mogą być przygotowane na wywarze mięsnym, warzywnym , rybnym, a także na mleku i wcale nie muszą być trudne i drogie.
Ziemniaki są cennym produktem żywnościowym. Poza innymi ważnymi składnikami są źródłem witaminy C. Bez przesady można je uznać za podstawowy produkt pokrywający na nią nasze zapotrzebowanie, zwłaszcza późną jesienią i zimą .Zawierają dużo soli potasu, 400g ziemniaków zaspokaja zapotrzebowanie naszego organizmu na potas..
Zupy ziemniaczane jak wszystkie warzywne najlepiej gotować na krótko przed ich spożyciem, ponieważ w trakcie przechowywania tracą witaminę C.Z tego powodu nie powinno się gotować zup na kilka dni. Lepiej ugotować na zapas tylko wywar , na którym następnie w każdej chwili można przyrządzić świeżą ,inną zupę. W ten sposób zachowamy witaminy i smak, a zupa każdego dnia będzie inna .
Biała zupa z ziemniakami i dynią
Składniki.
3 ziemniaki
1 szklanka pokrojonej dyni
1/2 pora małego
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
sól, pieprz
Obrane ziemniaki i obraną dynię pokroić w kostkę, por w plasterki i podsmażyć na maśle.
Włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować, aż będą miękkie. Do zupy wlać mleko, zagotować, doprawić do smaku i podawać.
Wykwintna zupa ziemniaczana z łososiem
Składniki.
500 g ziemniaków
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 małego pora
listek laurowy
3 ziarna ziela ang.
1000 ml wywaru rybnego lub wody
sól, pieprz do smaku
200 g (1 paczka) wędzonego łososia sałatkowego lub w plastrach
100 ml śmietany
1 łyżka koperku
Ziemniaki oraz warzywa obrać i drobno pokroić. Zalać wywarem rybnym lub tylko wodą. Dodać przyprawy.
Gotować do miękkości pod przykryciem ok.20min.
Zupę zmiksować, doprawić do smaku, dodać śmietanę.
Kawałki łososia osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i pokroić w paseczki.
Zupę wlać do talerzy ,dodać łososia i posypać koperkiem.
Wędzony łosoś w tej potrawie nabiera nowego ,ciekawego smaku. Zupa ziemniaczana jest delikatna, sycąca i niecodzienna.
Zupa ziemniaczana przecierana z pomidorami
Składniki.
4 ziemniaki
3 pomidory
1 łyżka oliwki
natka pietruszki, sól, pieprz
Ziemniaki obrać, zalać wodą, osolić i ugotować. Ziemniaki przetrzeć, ale wywar zachować.
Dojrzałe pomidory ugotować, przetrzeć i połączyć z ziemniakami. Wlać wywar i oliwkę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki i smacznego.
Smaczna, dietetyczna zupa. Zamiast pomidorów świeżych można użyć swoich ze słoika.
Zupa ziemniaczana z pulpecikami mięsnymi
Składniki.
4 ziemniaki
1 marchewka
1 cebula
1/4 selera korzeniowego
1 łyżka masła
pieprz, sól
Kulki mięsne z majerankiem
25 dag wołowiny zmielonej
1 jajko
1 cebulka
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.
Ziemniaki zalać wrzącą wodą.
Pozostałe warzywa przesmażyć na maśle i dołożyć do ziemniaków. Gotować 5 minut.
Przygotować pulpeciki. Zmielone mięso, najlepiej wołowe, ale może być inne, połączyć z przesmażoną cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki.
Kulki mięsne włożyć do zupy i gotować 10-15 minut.
Posypać majerankiem ,najlepiej świeżym i podać.
Zupa krem z ziemniaków z dzikim szczawiem
Składniki.
4 ziemniaki
2 garście szczawiu
0,5 l wywaru mięsnego
100 ml śmietanki
1 żółtko
sol, pieprz
Ugotowane ziemniaki przetrzeć i zalać wywarem.
Umyty szczaw pokroić i przesmażyć krótko na maśle, zalać chochelką wywaru i dolać do ziemniaków.
Zupę podprawić śmietanką z żółtkiem.
Podawać z grzankami lub tostami.
Listki szczawiu są miłą, lekko kwaśną niespodzianką.
I na koniec zupka z ostatniej chwili. Spacerując po ogrodzie ,jeszcze teraz ,koniec października, znalazłem 2 brzozaki i maślaka. I tak powstał:
Krem ziemniaczany ze świeżymi grzybami.
Składniki.
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebulka
2 łyżki masła
0,5 l wywaru
1 łyżka śmietany
grzyby leśne świeże
sól, pieprz
natka pietruszki
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i przesmażyć na 1 łyżce masła. Zalać wywarem i ugotować do miękkości. Blendować na krem.
Oczyszczone grzyby pokroić i smażyć na maśle, podlać 1 chochelką wywaru, posypać solą i pieprzem.
Grzybki wraz z sosem wlać do kremu ziemniaczanego i wymieszać. Podprawić śmietaną i wsypać natkę pietruszki.
Myślę, że w pochmurny, chłodny, jesienny dzień każdy z przyjemnością sięgnie po talerz smacznej ,parującej zupy.
Christopher 2014.11.03