Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupy ziemniaczane - jesienne smakołyki

Okres jesienno-zimowy domaga się dobrych gorących zup.

Już po wykopkach. Niektórzy z nas mają zapas ziemniaczków w swoich piwniczkach, inni będą je kupować w sklepach.  Zupy z ziemniakami są bardzo smaczne, zdrowe i pożywne. Mogą być przygotowane na wywarze mięsnym, warzywnym , rybnym, a także na mleku  i wcale nie muszą być trudne i drogie.

Ziemniaki są cennym produktem żywnościowym. Poza  innymi ważnymi składnikami są źródłem witaminy C. Bez przesady można je uznać  za podstawowy produkt pokrywający  na nią nasze zapotrzebowanie, zwłaszcza późną jesienią i zimą .Zawierają dużo soli potasu, 400g ziemniaków  zaspokaja zapotrzebowanie naszego organizmu  na potas..

Zupy ziemniaczane jak wszystkie warzywne najlepiej gotować na krótko przed ich spożyciem, ponieważ w trakcie przechowywania tracą witaminę C.Z tego powodu nie powinno się gotować zup na kilka dni. Lepiej ugotować na zapas tylko wywar , na którym następnie w każdej chwili można przyrządzić świeżą ,inną zupę. W ten sposób zachowamy witaminy i smak, a zupa każdego dnia będzie inna .

 

Biała zupa z ziemniakami i dynią

 Zupy ziemniaczane - jesienne smakołyki

Składniki.

3 ziemniaki

1 szklanka pokrojonej dyni

1/2 pora małego

1 szklanka mleka

1 łyżka masła

sól, pieprz

 

Obrane ziemniaki i obraną dynię pokroić w kostkę, por w plasterki i podsmażyć na maśle.

Włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować, aż będą miękkie. Do zupy wlać mleko, zagotować, doprawić do smaku i podawać.

 

Wykwintna zupa ziemniaczana z łososiem

Zupy ziemniaczane - jesienne smakołyki

Składniki.

500 g ziemniaków
3 marchewki 
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 małego pora
listek laurowy
3 ziarna ziela ang.
1000 ml wywaru rybnego lub wody
sól, pieprz do smaku
200 g (1 paczka) wędzonego łososia sałatkowego lub w plastrach
100 ml śmietany
1 łyżka koperku

Ziemniaki oraz warzywa obrać i drobno pokroić. Zalać wywarem rybnym lub tylko wodą. Dodać przyprawy.
Gotować do miękkości pod przykryciem ok.20min.
Zupę zmiksować, doprawić do smaku, dodać śmietanę. 
Kawałki łososia osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i pokroić w paseczki.
Zupę wlać do talerzy ,dodać łososia i posypać koperkiem.

Wędzony łosoś w tej potrawie nabiera nowego ,ciekawego smaku. Zupa ziemniaczana  jest delikatna, sycąca i niecodzienna.

Zupa ziemniaczana przecierana z pomidorami

 Zupy ziemniaczane - jesienne smakołyki

Składniki.

4 ziemniaki

3 pomidory

1 łyżka oliwki

natka pietruszki, sól, pieprz

 

Ziemniaki obrać, zalać wodą, osolić i ugotować. Ziemniaki przetrzeć, ale wywar zachować.

Dojrzałe pomidory ugotować, przetrzeć i połączyć z ziemniakami. Wlać wywar i oliwkę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki i smacznego.

Smaczna, dietetyczna zupa. Zamiast pomidorów świeżych można użyć swoich ze słoika.

 

Zupa ziemniaczana z pulpecikami mięsnymi

Zupy ziemniaczane - jesienne smakołyki 

Składniki.

4 ziemniaki

1 marchewka

1 cebula

1/4 selera korzeniowego

1 łyżka masła

pieprz, sól

 

Kulki mięsne z majerankiem

25 dag wołowiny zmielonej

1 jajko

1 cebulka

1 łyżeczka majeranku

sól, pieprz

 

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.

Ziemniaki zalać wrzącą wodą.

Pozostałe warzywa przesmażyć na maśle i dołożyć do ziemniaków. Gotować 5 minut.

Przygotować pulpeciki. Zmielone mięso, najlepiej wołowe, ale może być inne, połączyć z przesmażoną cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki.

Kulki mięsne włożyć do zupy i gotować 10-15 minut.

Posypać majerankiem ,najlepiej świeżym i podać.

Zupa krem z ziemniaków z dzikim szczawiem

 Zupy ziemniaczane - jesienne smakołyki

Składniki.

4 ziemniaki

2 garście szczawiu

0,5 l wywaru mięsnego

100 ml śmietanki

1 żółtko

sol, pieprz

 

Ugotowane ziemniaki przetrzeć i zalać wywarem.

Umyty szczaw pokroić i przesmażyć krótko na maśle, zalać chochelką wywaru i dolać do ziemniaków.

Zupę podprawić śmietanką z żółtkiem.

Podawać z grzankami lub tostami.

Listki szczawiu są miłą, lekko kwaśną niespodzianką.

 

I na koniec zupka z ostatniej chwili. Spacerując po ogrodzie ,jeszcze teraz ,koniec października, znalazłem 2 brzozaki i maślaka. I tak powstał:

Krem ziemniaczany ze świeżymi grzybami.

Zupy ziemniaczane - jesienne smakołyki

Składniki.

3 ziemniaki

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebulka

2 łyżki masła

0,5 l wywaru

1 łyżka śmietany

grzyby leśne świeże

sól, pieprz

natka pietruszki

 

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i przesmażyć na 1 łyżce masła. Zalać wywarem i ugotować do miękkości. Blendować na krem.

Oczyszczone grzyby pokroić i smażyć na maśle, podlać 1 chochelką wywaru, posypać solą i pieprzem.

Grzybki wraz z sosem wlać do kremu ziemniaczanego i wymieszać. Podprawić śmietaną i wsypać natkę pietruszki.

 

Myślę, że w pochmurny, chłodny, jesienny dzień każdy z przyjemnością sięgnie po talerz smacznej ,parującej zupy.

 

Christopher 2014.11.03

 

bietka 04.11.2014 11:53
bardzo pyszne najbardziej podoba mi sie ta z pulpecikami mięsnymi :)
Gabi44 04.11.2014 09:30
Bardzo lubię ziemniaczane zupki, też się poczęstuję po łyżeczce.
Malinka 03.11.2014 18:50
Z każdej miseczki zjadłabym troszeczkę :)
IwonaDD 03.11.2014 15:45
Pyszne zupki, uwielbiam wszystkie ziemniaczanki!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak