Zupa to podstawa!

Opublikowano: 30.01.2015
Autor: anka1988
Zupa to podstawa!
Obiad u nas zawsze składa się z dwóch dań: z zupy i drugiego dania. Jednak zupa to podstawa. Staram się każdego dnia gotować inną, tak by nasze obiady były urozmaicone.

Zupa to źródło niezbędnych składników odżywczych. Zawiera minerały m.in. tj. potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez i fluor. Składniki te regulują gospodarkę wodną oraz ciśnienie krwi a także są budulcem kości i zębów

Poza tym, zupy są źródłem wielu witamin: m.in. witamin B, C, E i beta-karotenu.

 

Rosół zawsze gości na naszych stołach w niedzielę - podaję go z makaronem.

rosół

 

Istotą tej zupy, jest by była klarowna, podczas gotowania musi "mrugać" - powolutku się gotować, zbyt szybkie gotowanie spowoduje że zupa stanie się mętna. 

 

Przeważnie gotuję zupy tradycyjne, lecz od czasu do czasu również zupy krem.

 

Dodatkami do zup u nas zazwyczaj są:

- makaron, ryż, lane ciasto (m.in rosół, pomidorowa)

- krokiety, uszka (barszcz czerwony)

- ziemniaki (m.in barszcz czerwony, jarzynowa, kapuśniak, ogórkowa, pieczarkowa)

- kluseczki z grysiku (rosół)

 

barszczBarszcz czerwony z ziemniakami

 

fasolowa

 

Zupa fasolowa

jarzynowa

Zupa ogórkowa

krem z zielonego groszku

 Krem z zielonego groszku

 

 

Zachęcam do gotowania zup, są proste w przyrządzeniu a jakże pożywne i zdrowe!

 

prymat