Zupa to źródło niezbędnych składników odżywczych. Zawiera minerały m.in. tj. potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez i fluor. Składniki te regulują gospodarkę wodną oraz ciśnienie krwi a także są budulcem kości i zębów
Poza tym, zupy są źródłem wielu witamin: m.in. witamin B, C, E i beta-karotenu.
Rosół zawsze gości na naszych stołach w niedzielę - podaję go z makaronem.
Istotą tej zupy, jest by była klarowna, podczas gotowania musi "mrugać" - powolutku się gotować, zbyt szybkie gotowanie spowoduje że zupa stanie się mętna.
Przeważnie gotuję zupy tradycyjne, lecz od czasu do czasu również zupy krem.
Dodatkami do zup u nas zazwyczaj są:
- makaron, ryż, lane ciasto (m.in rosół, pomidorowa)
- krokiety, uszka (barszcz czerwony)
- ziemniaki (m.in barszcz czerwony, jarzynowa, kapuśniak, ogórkowa, pieczarkowa)
- kluseczki z grysiku (rosół)
Barszcz czerwony z ziemniakami
Zupa fasolowa
Zupa ogórkowa
Krem z zielonego groszku
Zachęcam do gotowania zup, są proste w przyrządzeniu a jakże pożywne i zdrowe!