Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa nie musi być nudna- część XII

Krem z młodej kapusty...

Krem z młodej kapusty gotowałam już kilka razy, dlatego gdy usłyszałam, że podadzą nam go podczas warsztatów kulinarnych wiedziałam, że będzie smacznie. I tak było, choć podczas obiadu w restauracji nieco nie pasował mi jego zmieniony przez pomidory smak. Lubię kwaskowate zupy, ale tutaj nie do końca mi wszystko grało. Na szczęście w niedzielę gotowałyśmy ten krem bez dodatku pomidorów (pewnie, gdyby zostały uwzględnione w przepisie i tak byśmy ich nie dodały) i zupka wyszła pyszna. Przed ostatecznym doprawieniem, odlałam porcyjkę dla mojej Córeczki- dodałam do niej odrobinę masła i Mała była w siódmym niebie :)

Do przygotowania zupy potrzebne są:

1/2 średniej główki młodej kapusty

2 średnie ziemniaki

1 średnia cebula

4-5 szklanek rosołu drobiowo- warzywnego

150 ml śmietany 30 %

koperek suszony

pieprz

sól

1 łyżka masła

2-3 łyżki oleju

radiccho do dekoracji

 

Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzanym maśle zmieszanym z olejem wraz z obraną i pokrojoną również w kostkę cebulą. Po 3-4 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę kapustę i ciągle mieszając smażymy razem kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy roztarty w dłoniach koperek oraz śmietanę, dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kiełbaskami twarogowymi. Dekorujemy posiekaną radicchio.

Tak wyglądała moja zupka:

Zupa nie musi być nudna- część XII 

A tak ta podane w restauracji Platter:

Zupa nie musi być nudna- część XII 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak