Zupa grzybowa najlepiej smakuje w sezonie....
Do przygotowania zupy potrzebujemy:
3 ziemniaki,
2 marchewki,
500 g grzybów leśnych,
150 ml śmietany,
1 liść laurowy Prymat,
700 ml bulionu warzywnego (może być z kostki Kucharek),
2 łyżki mąki pszennej
Kucharek - uniwersalny do smaku
pieprz ziarnisty Prymat świeżo mielony,
sól do smaku,
natka pietruszki,
1 cebula,
przyprawa w płynie,
3 łyżki oleju do smażenia
Grzyby leśne oczyszczamy, myjemy i suszymy na druszlaku.
Następnie kroimy w małe kawałki.
Marchewki obrane ścieramy na tarce jarzynowej.
Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kosteczkę.
W garnku na łyżce oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebule.
Dodajemy do niej warzywa i liść laurowy Prymat.
Dolewamy bulion warzywny i gotujemy 15 minut.
Pokrojone grzyby przesmażamy na patelni na reszcie oleju.
Oprószamy grzyby 2 łyżkami mąki.
Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Gotujemy razem 3 minuty. A następnie łączymy z warzywami w garnku.
Energicznie mieszamy by zupa dobrze się połączyła z zasmażanymi grzybami i przeszła ich smakiem.
Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem Prymat i przyprawą w płynie.
Według gustu można sypnąć trochę Kucharka.
Przed podaniem usuwamy liść laurowy.
W salaterkach posypujemy zupę posiekaną natką pietruszki.
Smacznego...