Zupa grzybowa najlepiej smakuje w sezonie....

Opublikowano: 27.11.2012
Autor: IZABELA29
Zupa grzybowa najlepiej smakuje w sezonie....
Taka zupę możemy zrobić o każdej porze roku. Ja ją gotuje najczęściej w sezonie grzybowym. Wtedy po wyprawie do lasu taka zupa smakuje najlepiej.

   

    Do przygotowania zupy potrzebujemy:

    3 ziemniaki,
    2 marchewki,
    500 g grzybów leśnych,
    150 ml śmietany,
    1 liść laurowy Prymat,
    700 ml bulionu warzywnego (może
być z kostki Kucharek),
    2 łyżki mąki pszennej
    Kucharek - uniwersalny do smaku
    pieprz ziarnisty Prymat świeżo mielony,
    sól do smaku,
    natka pietruszki,
    1 cebula,
    przyprawa w płynie,
    3 łyżki oleju do smażenia

 



Grzyby leśne oczyszczamy, myjemy i suszymy na druszlaku.
Następnie kroimy w małe kawałki. 

 


Marchewki obrane ścieramy na tarce jarzynowej.

Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kosteczkę.

W garnku na łyżce oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebule.

 

Dodajemy do niej warzywa i liść laurowy Prymat.


Dolewamy bulion warzywny i gotujemy 15 minut.

Pokrojone grzyby przesmażamy na patelni na reszcie oleju.



Oprószamy grzyby 2 łyżkami mąki.

Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Gotujemy razem 3 minuty. A następnie łączymy z warzywami w garnku.

Energicznie mieszamy by zupa dobrze się połączyła z zasmażanymi grzybami i przeszła ich smakiem.

Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem Prymat i przyprawą w płynie.

Według gustu można sypnąć trochę Kucharka.

Przed podaniem usuwamy liść laurowy.

W salaterkach posypujemy zupę posiekaną natką pietruszki.

 

 

Smacznego...

 


prymat