Zupa fasolowa podawana w grahamce
Opublikowano: 13.03.2013

Efektownie podana zupa ,może zaskoczysz swoich domowników ?
Zupa fasolowa podawana w grahamce

Składniki:
300 g fasoli Jaś,
300 g kiełbasy toruńskiej
1 liść laurowy Prymat,
4 ziarna ziela angielskiego Prymat,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
pieprz czarny mielony Prymat,
2 cebule białe,
2 łyżki oleju do smażenia,
2 łyżki majeranku Prymat,
1 łyżka kucharka,
5 bułek grahamek lub małe chlebki
5 ziemniaków
Sposób wykonania:
Fasole Jaś moczymy w wodzie przez całą noc.
Następnego dnia zalewamy czysta woda i gotujemy do miękkości.
Cebule drobno kroimy i przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Dorzucamy także pokrojoną kiełbasę.Chwilę smażymy razem.
Przekładamy cebule z kiełbaską do gotującej się zupy.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ziarna ziela angielskiego i liść laurowy.
Gotujemy do miękkości.
Przecier z mąką rumienimy na 3 łyżkach oleju. Rozcieńczamy w wywrze z zupy i wlewamy z powrotem do garnka.
Doprawiamy majerankiem,Kucharkiem i pieprzem.
Bułki grahamki przecinamy na wysokości3/4 i wydrążamy środek.
Podpiekamy w temp 200 stopni przez 10 minut.
Gotową zupę przelewamy do bułek i podajemy.