Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrób to sam - makaron

Kto kiedykolwiek jadł domowy makaron ten wie, że w smaku te sklepowe nigdy mu nie dorównają. Zrobienie go samodzielnie jest naprawdę bardzo proste :)

Ostatnio zrobiłam makaron pappardelle czyli szerokie, długie wstążki i to na jego przykładzie przedstawię jak zrobić domowy makaron.

Wbrew pozorom nie musimy posiadać maszynki do zrobienia tego samemu. Potrzebne nam będzie kilka składników które z pewnością każdy posiada w domu. Do tego stolnica lub blat kuchenny, wałek i 2 ręce:)

 

  • 200 g mąki pszennej
  • jajko
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • 5 łyżek ciepłej wody

 

Mąkę przesiewany.

Dodajemy do niej jajko i delikatnie mieszamy.

Zrób to sam - makaron

Dodajemy sól, i wodę.

Całość zagniatamy na gładkie ciasto.

Zrób to sam - makaron

Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy bardzo cienko.

Następnie składamy je dwa razy na pół i ostrym nożem kroimy w około 2 cm plastry.

Zrób to sam - makaron

Rozkładamy je na blacie posypanym mąką i odstawiamy do wyschnięcia.

Zrób to sam - makaron

Po tym czasie w garnku zagotowujemy wodę na makaron.

Dodajemy do niej łyżeczkę oliwy i wrzucamy nasze pappardelle.

Delikatnie mieszamy, gotujemy około 5 minut.

Odsączamy na durszlaku i gotowe :)

 

Ja makaron przygotowałam z sosem serowym więc od razu podaję przepis na całość.

Sos:

  • 100 g gorgonzoli
  • 60 g kremowego serka topionego
  • 60 g twarde sera typu pecorino
  • 150 g małych kulek mozzarelli
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12 %
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki musztardy słodko-ostrej

Kulki mozzarelli obtaczamy w musztardzie i odstawiamy na czas przygotowania sosu.

Na patelni na bardzo małym ogniu podgrzewamy śmietanę, dodajemy do niej serek topiony i gorgonzolę.

Na małym ogniu, często mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia się sera.

Do sosu dodajemy starty ser pecorino i dalej mieszamy.

Doprawiamy pietruszką i pieprzem.

Makaron odsączamy i od razu przekładamy go na patelnię z sosem.

Zrób to sam - makaron

Delikatnie mieszamy aby sos dokładnie oblepił makaron.

Całość przekładamy do głębokiego talerza.

Na wierzchu układamy zamarynowaną mozzarellę która po chwili zacznie się smakowicie rozpuszczać.

Od razu podajemy.

Smacznego :)

Zrób to sam - makaron

 

Tym samym sposobem możecie zrobić w domu np. makaron tagliatelle czyli także wstążki ale węższe od tych które przedstawiłam. Gdy natomiast pokroicie ciasto na bardzo wąskie paseczki wyjdą idealne do makaronu nitki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak