Ostatnio zrobiłam makaron pappardelle czyli szerokie, długie wstążki i to na jego przykładzie przedstawię jak zrobić domowy makaron.
Wbrew pozorom nie musimy posiadać maszynki do zrobienia tego samemu. Potrzebne nam będzie kilka składników które z pewnością każdy posiada w domu. Do tego stolnica lub blat kuchenny, wałek i 2 ręce:)
- 200 g mąki pszennej
- jajko
- łyżeczka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- 5 łyżek ciepłej wody
Mąkę przesiewany.
Dodajemy do niej jajko i delikatnie mieszamy.
Dodajemy sól, i wodę.
Całość zagniatamy na gładkie ciasto.
Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy bardzo cienko.
Następnie składamy je dwa razy na pół i ostrym nożem kroimy w około 2 cm plastry.
Rozkładamy je na blacie posypanym mąką i odstawiamy do wyschnięcia.
Po tym czasie w garnku zagotowujemy wodę na makaron.
Dodajemy do niej łyżeczkę oliwy i wrzucamy nasze pappardelle.
Delikatnie mieszamy, gotujemy około 5 minut.
Odsączamy na durszlaku i gotowe :)
Ja makaron przygotowałam z sosem serowym więc od razu podaję przepis na całość.
Sos:
- 100 g gorgonzoli
- 60 g kremowego serka topionego
- 60 g twarde sera typu pecorino
- 150 g małych kulek mozzarelli
- 150 ml kwaśnej śmietany 12 %
- łyżka posiekanej pietruszki
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki musztardy słodko-ostrej
Kulki mozzarelli obtaczamy w musztardzie i odstawiamy na czas przygotowania sosu.
Na patelni na bardzo małym ogniu podgrzewamy śmietanę, dodajemy do niej serek topiony i gorgonzolę.
Na małym ogniu, często mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia się sera.
Do sosu dodajemy starty ser pecorino i dalej mieszamy.
Doprawiamy pietruszką i pieprzem.
Makaron odsączamy i od razu przekładamy go na patelnię z sosem.
Delikatnie mieszamy aby sos dokładnie oblepił makaron.
Całość przekładamy do głębokiego talerza.
Na wierzchu układamy zamarynowaną mozzarellę która po chwili zacznie się smakowicie rozpuszczać.
Od razu podajemy.
Smacznego :)
Tym samym sposobem możecie zrobić w domu np. makaron tagliatelle czyli także wstążki ale węższe od tych które przedstawiłam. Gdy natomiast pokroicie ciasto na bardzo wąskie paseczki wyjdą idealne do makaronu nitki :)