Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Znowu pierogowo!

Znowu pierogowo!

Dziś znowu było lepienie pierogów, ale tym razem podzielę się z wami nie przepisami, ale moimi sposobami na ich robienie. Większość robi pewnie trdycyjnie, wałkujemy placek i szklanką wykrawamy kóleczka, nakładamy farsz i lepimy
Znowu pierogowo! 

Ale ja, osoba bardzo nie lubiąca robić pierogów, najczęściej wybieram sposób prostszy( przynajmniej dla mnie)
Otóż, odrywam kawałek ciasta, kroję jak na kopytka, rozplaszczam dłonią i wałkuję kółko. Jeśli nabierze sie wprawy wychodzą na prawdę okrągłe , i pierogi robi się szybciej.
Znowu pierogowo! 

A wy jaką macie metodę?
Kiedyś kupiłam sobie foremki do lepienia pierogów, ale jak dla mnie zajmuje mi o wiele więcej czasu niż tradycyjnie.
Ważne jest też samo wykończenie pieroga. Znam kilka metod, ruskie na przykład zostawiam bez żadnej "ozdobnej falbanki", moja mama wykańczała pierogi widelcem, ale za długo to trwa. Nie wyobrazam sobie jak to zrobić z 300 pierogami?!
Znowu pierogowo!

Ja najcześciej robię takie z "falbanką" , albo drobniutką albo taką "rozlazłą" . Wszystko zależy od czasu i nastawienia....
Znowu pierogowo! 

 

jolajka 11.04.2011 06:59
instrukcja? ciężko coś takiego opisać, po prostu tak mnie nauczyła mama
anemon 10.04.2011 21:13
Piękne falbanki mają Twoje pierogi, napisz proszę, jeszcze instrukcję jak to robisz dla takich antytalentów pierogowych falbanek jak ja. A ta ilość pierogów - imponująca.
pacpaw 09.04.2011 17:46
300 pierogów fiu fiu :o) Ja dopiero zagłębiam się w arkana lepienia. Dziś w planach mam 50 sztuk :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak