Zioła prowansalskie (fr. Herbes de Provence) – mieszanka ziół z Prowansji, regionu położonego na południu Francji.
Mieszanka ta jest używana w celach kulinarnych i składają się na nią następujące zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka (oregano) i majeranek.
Zioła prowansalskie stosowane są do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów oraz potraw z ryb i drobiu. Używane są także w diecie bezsolnej.
Dzisiaj proponuję doprawienie tymi ziołami cukini, a następnie przygotowanie ich jak kotlety schabowe, wyszło wspaniałe danie warzywne, którego nie odmówi nikt.

Składniki:
- 1 szt. cukinia duża,
- 1 łyżeczka zióła prowansalskie,
- 1 szt. jajko,
- 2 łyżki mleko,
- 1 szkl. bułka tarta,
- 1/2 szklanki olej,
- 4 łyżki mąka,
- do smaku sól pieprz
Cukinie obrać, odciąć końce i pokroić w 1 cm plastry. Oprószyć ziołami prowansalskimi i pieprzem. Każdy plaster obtaczać w mące, rozmąconym jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku, posolić. Podawać z dipami lub keczupem.