Zioła prowansalskie, przyprawa niezbędna w kuchni - Kotlety z cukini panierowane

Opublikowano: 15.07.2011
Autor: Jolanta_P-S
Zioła prowansalskie, przyprawa  niezbędna w kuchni - Kotlety z cukini panierowane
Zioła prowansalskie (fr. Herbes de Provence) – mieszanka ziół z Prowansji, regionu położonego na południu Francji. Mieszanka ta jest używana w celach kulinarnych i składają się na nią następujące zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka (oregano) i majeranek.

 

Zioła prowansalskie, przyprawa  niezbędna w kuchni - Kotlety z cukini panierowane

Zioła prowansalskie (fr. Herbes de Provence) – mieszanka ziół z Prowansji, regionu położonego na południu Francji.

Mieszanka ta jest używana w celach kulinarnych i składają się na nią następujące zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka (oregano) i majeranek.

Zioła prowansalskie stosowane są do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów oraz potraw z ryb i drobiu. Używane są także w diecie bezsolnej.

Dzisiaj proponuję doprawienie tymi ziołami cukini, a następnie przygotowanie ich jak kotlety schabowe, wyszło wspaniałe danie warzywne, którego nie odmówi nikt.

Zioła prowansalskie, przyprawa  niezbędna w kuchni - Kotlety z cukini panierowane
Składniki:
  • 1 szt. cukinia duża,
  • 1 łyżeczka zióła prowansalskie,
  • 1 szt. jajko,
  • 2 łyżki mleko,
  • 1 szkl. bułka tarta,
  • 1/2 szklanki olej,
  • 4 łyżki mąka,
  • do smaku sól pieprz

Cukinie obrać, odciąć końce i pokroić w 1 cm plastry. Oprószyć ziołami prowansalskimi i pieprzem. Każdy plaster obtaczać w mące, rozmąconym jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku, posolić. Podawać z dipami lub keczupem.

prymat