Dynię możemy podawać na wiele sposobów. W połączeniu z ziemniakami stanie się miłą odmianą dla codziennego obiadu.
Pieczone ziemniaki z dynią w marynacie
Moją pierwszą propozycją są ziemniaki zapiekane z dynią. Dynię musimy kilka dni wcześniej zamarynować.
Pokrojone w plastry ziemniaki i dynię układamy w naczyniu żaroodpornym przekłądając czosnkiem i ziołami. Zapiekamy i gotowe ;)
Dokładny przepis znajdziecie tutaj: https://www.doradcasmaku.pl/przepis/252286/pieczone-ziemniaki-z-dynia-w-marynacie.html
Druga z moich propozycji to frytki. Pierwsze skojarzenie do słowa frytki to oczywiście ziemniaki. Okazuje się jednak, że frytki możemy przygotować również z dyni.
Frytki z dyni
Dynię wystarczy obrać, pokroić w słupki i obtoczyć w panierce. Tak przygotowane frytki z dyni smażymy na rogrzanym tłuszczu tak jak normalne frytki. Różnią się smakiem od tych ziemniaczanych. Są chrupkie, mają niepowtarzalny smak, wprost rozpływają się w ustach. Mogą stanowić samodzielny posiłek, ale równie dobrze możemy je podawać z mięsem.
Każdemu gorąco polecam ich przygotowanie, a przepis znajdziecie tutaj https://www.doradcasmaku.pl/przepis/251756/frytki-z-dyni.html
Z dynią obiadowa monotonia Wam niestraszna! :)