Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki atrakcyjnie podane

Solanum tuberosum, jak to pięknie brzmi. Pięknie brzmi ,to musi też ładnie się prezentować.

Solanum tuberosum, czyli kartofle, król Jan III Sobieski  przysłał  spod Wiednia, swojej ukochanej Marysieńce  w prezencie, jako osobliwość cesarskich ogrodów. Kiedy podano je po raz pierwszy w Wilanowie ,nie wzbudziły entuzjazmu. Dopiero za panowania Augusta II ziemniaki  zaczęto jeść chętniej i  z czasem zajęły królewskie miejsce  w polskiej kuchni ,a na początku XIX wieku  uratowały większą część ludności od klęski głodu. Obecnie przyrządza się je na setki sposobów i zjada  bardzo chętnie. Mogą stanowić samodzielne danie, być tylko dodatkiem lub składnikiem  zup, ulubionych zapiekanek, placków, sufletów, farszów, pasztetów,  budyniów, klusek , nie wspominając o faszerowanych czy frytkach.

Do różnych potraw wybieramy odpowiedni gatunek ziemniaków. Ziemniaki sypkie , mączyste nadają się do gotowania zup, na puree, kluski i knedle. Ziemniaki kleiste, nie rozsypujące się smażymy, pieczemy i robimy z nich sałatki.

Jesienią i zimą obieramy bulwy cienko, aby nie pozbawiać ich cennych składników i zalewamy wodą wrzącą. Natomiast wiosną obieramy grubo, gdyż w starych ziemniakach lub kiełkujących  z upływem czasu pod skórką tworzy się szkodliwa  dla człowieka solanina. O jej obecności świadczy zielone zabarwienie bulw i takie części należy usunąć.

Póki co mamy ziemniaczki świeże i zdrowe . W wielu domach obiad bez ziemniaków to nie obiad. Najczęściej jadamy kartofelki „z wody” ,puree lub frytki i chociaż te nigdy się nie znudzą, proponuję kilka innych bardziej odświętnych sposobów ich podania. Spróbujmy  się trochę pobawić.

Szachownica z boczkiem

Ziemniaki  atrakcyjnie podane.

Takie chipsy z bekonem, boczkiem, szynką wędzoną są doskonałym dodatkiem do sałaty masłowej.

Ziołowe plasterki ziemniaczane.

Ziemniaki  atrakcyjnie podane.

Ziołowe ziemniaczki, a'la chipsy, stanowią interesujący dodatek do dania głównego. Ziemniaczki pokrojone w cienkie plasterki, przełożone np.listkiem bazylii, stają się przezroczyste podczas smażenia i widać listki ziół. Urozmaicą najbardziej nieciekawy obiad, a sposób przygotowania jest bardzo prosty.

Ziemniak Hasselback

Ziemniaki  atrakcyjnie podane.

Do moich ulubionych zaliczam szwedzkie ziemniaki Hasselback. Do nas dotarły ze sztokholmskiej restauracji Hasselbocken. Ziemniaki te pięknie prezentują się na talerzu. Przygotowuje się je bardzo prosto i przede wszystkim smakują prawie tak, jak pieczone w ognisku. Są chrupiące, a wewnątrz delikatne, miękkie.

Pommes duchesse - ziemniaki księżniczki

Ziemniaki  atrakcyjnie podane.
W dobrej kuchni dodatki są równie ważne jak mięso czy ryby .Powinny być wyśmienite, bo łatwo zepsuć wspaniale przyrządzonego kurczaka czy łososia, rzucając na talerz odcedzone przed chwilą ziemniaki.
Pommes duchesse (czyt. pom duszez), uatrakcyjnią każdą potrawę. Popularny mielony natychmiast jest nobilitowany do roli księcia.  Polecam ten odświętny sposób podania ziemniaków, które są delikatne, mięciutkie i puszyste. Pommes duchesse, to po prostu pieczone ziemniaczane puree.

Rosti

Ziemniaki  atrakcyjnie podane.
Te słynne szwajcarskie placki ziemniaczane należą do kanonu światowej kuchni. Placki te, najlepiej smakują w szwajcarskich Alpach. Szwajcaria słynie z uprawy ziemniaków. W każdym kantonie Szwajcarzy mają swój przepis na te placki . Różnią się dodatkami, czosnek, suszone pomidory, świeży posiekany rozmaryn ,ser. Kucharze strzegą swoich przepisów na rosti jak oka w głowie. Na pewno to co decyduje o smaku tych placków, to same ziemniaki tam uprawiane, ale ja lubię rosti z naszych kaszubskich upraw.

Spirala ziemniaczana, prosta (no niezupełnie) i atrakcyjna

 Ziemniaki  atrakcyjnie podane.

Ziemniaki nabijamy na patyk do szaszłyków i specjalnym nożykiem kroimy po patyku. Można spróbować zrobić ukośne nacięcie małym cienkim nożem. Po zrobieniu nacięcia rozciągamy ziemniak na patyku i smażymy we fryturze.

Ziemniaczki au gratin

Ziemniaki  atrakcyjnie podane.

Gratin to klasyka francuska, polegająca na zapiekaniu warzyw w śmietanie (mleku ). Możemy zapiekać kalafiory, fasolkę szparagową, szparagi, brokuły i oczywiście ziemniaki. Najsłynniejsze są właśnie "ziemniaki au gratin" (u gratę). Plasterki ziemniaków zapiekane ze śmietaną i serem to bardzo wysmakowana alternatywa dla ziemniaków z wody! Są delikatne, kremowe z lekko chrupiącym serowym wierzchem.

„Grzanki ziemniaczane” czyli puree w andrucie.

Ziemniaki  atrakcyjnie podane.

Kiedy pierwszy raz postawiłem je na stole były zagadką. Goście myśleli, że to pięknie przygotowane grzanki i tak już zostało. Purre ziemniaczane rozsmarowane na andrucie,zrolowane, pocięte w plastry i obsmażone, to rarytas dla moich znajomych.

Różne nazwy nosi to popularne warzywo w naszym kraju, ale jedno się nie zmienia. Jak dotąd ziemniak nie został zdetronizowany przez żadne kasze, makarony czy ryż. Dania z ziemniaków nie są nudne i monotonne.

Więcej  przepisów znajduje się w mojej księdze DS i na moim blogu Kulinarne podróże Christophera. Zapraszam.

 

ssylwiaa 06.11.2014 19:06
fantastyczne pomysły! na pewno z niektórych skorzystam ;)
Gabi44 04.11.2014 09:30
Atrakcyjne pomysły.
Hrabina w kuchni 31.10.2014 22:08
Świetne pomysły na ziemniaki.
bietka 31.10.2014 21:16
jak widać i ziemniaki wcale nie musza być nudne :)
Malinka 31.10.2014 21:09
Już nie wiem jakimi słowami opisać to, co Ty potrafisz wyczarować na talerzu... :) Jesteś po prostu MISTRZEM!!!
IwonaDD 31.10.2014 14:06
U Ciebie to nawet ziemniak taki wykwinty, super! rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak