Ziemniaki
Przywiezione do Europy zostały z Ameryki przez angielskiego kapitana Drake'a. Tanie. łatwe w uprawie dość szybko stały się głównym składnikiem pożywienia i bogatych i biednych.
Ziemniaki są lekko strawne i łatwo przyswajalne. Mają wszystkie potrzebne nam witaminy, a najważniejszym ich składnikiem jest skrobia.
Nie wiem, czy wiecie, ale na wartość ziemniaka ma zarówno wpływ gotowania jak i przechowywania. Większość składników zawartcy tuż pod skórką ginie w czasie gotowania Najbardziej wskazane jest gotowanie lub pieczenie w łupinach.Aby jak najmniej straciły gotuje się je krótko, na dużym ogniu i pod przykryciem.
Moja babcia dodawała do gotowania ziemniaków czosnek i liść laurowy, albo suszony koper czy kminek. zawsze miały swój niepowtarzalny smak. Ja czasem też tak robię.
Niektórzy mówią, że ziemniaki zalewa sie wrzątkiem, bo wtedy mniej tracą minerałów.
Jeszcze jedna rada, jeżeli gotujemy ziemniaki w mundurkach i nie chcemy, aby pekały dodajmy do wody łyżkę octu.
Chciałabym jeszcze napisać o ziemniaku w innym znaczeniu. Na pewno znajdą się osoby, które robią z nich maseczki do twarzy.
Odkąd pamietam miałam piegi, a mając naście lat był to dla mnie wielki problem. Moja nieoceniona babcia robiła mi maseczkę "wybielającą":
Skrobię ziemniaczaną mieszała się z 2 łyżkami wody utlenionej 3%, nakładałam to na twarz i ....piegi ciągle są, ale cera jaśniała.
Najłatwiejsza maseczka to rozgniecenie świeżo ugotowanego ziemniaka z mlekiem i nałożenia takiej papki na twarz i szyję, przykrywamy gazą zmoczoną goracą wodą, po 15 minutach zmywamy ciepłą a potem zimną wodą .
Na koniec moge śmiało stwierdzić, że mając w domu ziemniaki możemy zrobić ucztę, jest tyle sposobów na ziemniaki, od placków ziemnaczanych zaczynając,poprzez pyzy, kugla a na gofrach ziemnaczanych kończąc.
PYZY
KUGIEL
PADUCHY
Na ostatnim zdjęciu są placki z gotowanych ziemniaków, które u nas, nie wiem czemu, nazywają się paduchy.
Oto przepis:
50 dag gotowanych ziemniaków, mogą byż takie, które zostaną z obiadu,
mąka -tyle, aby wyszło dość gęste ciasto, około 1 szklanki
2 jajka całe,
sól i pieprz, może być kucharek
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy, jeżeli ciasto wyszło nam za tępe dodajemy nieco mleka lub śmietany, a jeżeli za rzadkie trochę mąki. Można, ale niekoniecznie dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Smażymy je na gorącym oleju z obu stron na złociście. Podajemy zarówno na słodko jak i z sosem mięsnym czy grzybowym.
SMACZNEGO!