Ziemniak –szara eminencja na słodko

Ziemniak, to zamorskie kuriozum ,dotarł do nas w XVI wieku i króluje na naszych stołach jak żaden inny produkt. Każdy z nas bardzo dobrze zna to warzywo, lubi je i przygotowuje na wiele sposobów. Ziemniak, to warzywo uniwersalne. Pasuje do mięsa, grzybów, ryb, warzyw, ostatnio skomponowałem go z kaszą gryczaną, ale o tym w następnym wpisie ,a jako wielki łasuch wykorzystałem do słodkich wypieków. Jest tworzywem bardzo wdzięcznym, łatwym w obróbce. Można kartofelki ugotować, pyry usmażyć, bulwy upiec, pulki zmielić, ziemniaczki dusić, zapiekać, faszerować i…
Zazwyczaj przyrządzamy potrawy z ziemniaków raczej wytrawne, ale można wykorzystać je w potrawach słodkich- ciastach, ciasteczkach, naleśnikach i plackach. Ziemniaki powodują ,że ciasto jest zawsze miękkie i wilgotne. Przedstawiam kilka przepisów z ziemniakami na słodko.
Torcik ziemniaczany z twarogiem i powidłami śliwkowymi.
Powidła śliwkowe stanowią tu wspaniały zamiennik klasycznych kremów.
Składniki.
1 kg ziemniaków
40 dag twarogu
4 dag masła
2 jajka
15 dag cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 laska wanilii
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
10 dag powideł śliwkowych
10 dag czekolady białej
1 łyżka masła
50 ml śmietanki
12 śliwek suszonych
100 ml śliwowicy
3 plastry pomarańczy kandyzowanej
Śliwki zalać śliwowicą i odstawić, to dla dorosłych. Dla dzieci ,śliwki trochę obgotujmy w syropie cytrynowym.
Masło, cukier i żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty twaróg , skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, sodę i starte surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy,20cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1h. Po kilku godzinach przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi, również wierzch.
Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, masło i wlać śmietankę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Polewę wylać na górę tortu. Udekorować pomarańczą kandyzowaną i śliwkami .
Strudel z ziemniaków z jabłkami.
Składniki.
60 dag ziemniaków
125 ml mleka
1 jajko
1 łyżka oleju
30 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
3 łyżki cukru
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 łyżka bułki tartej
1 kg jabłek winnych
4 łyżki cukru
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
Na wierzch.
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cynamonu
Ziemniaki ugotowane w łupinach obrać i przecisnąć przez praskę.
Drożdże rozpuścić w letnim mleku.
Ziemniaki wymieszać z mąką, olejem, jajkiem, cukrem , skórką cytrynową i drożdżami rozpuszczonymi w mleku.
Wyrobić ciasto o średniej gęstości i odstawić na 1h, aby podrosło.
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na prostokąt. Posypać je bułką tartą i wyłożyć jabłka.
Zwinąć w roladę i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piec w temp.180 stop. około 45 minut.
Keks ziemniaczany z kakao.
Składniki.
50 dag ziemniaków
3 jajka
22 dag cukru
5 łyżki kakao
2 łyżki dżemu morelowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka skórki cytrynowej
bakalie
Ugotowane ziemniaki przetrzeć.
Żółtka utrzeć z cukrem, kakao i dżemem. Dodać sodę i ziemniaki. Zmiksować. Dodać bakalie-rodzynki, orzechy, jagody goji ,skórkę cytrynową itp. Białko ubić na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto włożyć do keksówki i piec w temp.180stop . 1h.
Keks jest pulchny i wilgotny.
Ciasteczka ziemniaczane z cynamonem.
Składniki.
3 ziemniaki ugotowane
1/2 szklanki mąki
1 jajko
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 białko
1 łyżka cynamonu
1 łyżka cukru
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z resztą składników. Wyrobić ciasto i podsypując mąką wywałkować na grubość 0,5-1cm.Wykroić krążki .
Posmarować białkiem i posypać cukrem cynamonowym.
Piec w temp.180stop.około 20min,aż się zrumienią.
Naleśniki ziemniaczane.
Składniki.
4 duże ziemniaki
1 łyżeczka cukru
1/2 szkl. mleka
2 jajka
sól do smaku
2 łyżki oleju
200 ml śmietanki kremowej
twarożek, powidła, owoce
Dwa ziemniaki ugotować i rozgnieść.
Dwa surowe ziemniaki zetrzeć i odcisnąć.
Zmiksować ziemniaki z jajkami, mlekiem, cukrem i solą. Ciasto powinno być dosyć rzadkie.
Na natłuszczoną patelnię rozlewać ciasto i smażyć z obu stron.
Następnie posmarować powidłami i zrolować lub nałożyć twarożek i złożyć na pół.
Polać śmietaną, posypać cukrem lub ubić śmietankę i podać z owocami.
Naleśniki ziemniaczane są bardzo delikatne w stosunku do tradycyjnych placków ziemniaczanych.
Zachęcam do eksperymentowania z ziemniakami, ponieważ atrakcyjne potrawy wcale nie muszą być przyrządzane z drogich produktów. Ważny jest pomysł.
Christopher 2014.10.28