Ziemniak –szara eminencja na słodko

Opublikowano: 28.10.2014
Autor: Christopher
Ziemniak –szara eminencja  na  słodko
Popularne, wszędobylskie ziemniaki mogą stanowić bazę wyśmienitych ciast i ciasteczek.

Ziemniak, to zamorskie kuriozum ,dotarł do nas  w XVI wieku i króluje na naszych stołach jak żaden inny produkt. Każdy z nas bardzo dobrze zna to warzywo, lubi je i przygotowuje na wiele sposobów. Ziemniak, to warzywo uniwersalne. Pasuje do mięsa, grzybów, ryb, warzyw, ostatnio skomponowałem go z kaszą gryczaną, ale o tym w następnym  wpisie ,a jako wielki łasuch wykorzystałem  do  słodkich wypieków. Jest tworzywem bardzo wdzięcznym, łatwym w obróbce. Można kartofelki ugotować,  pyry usmażyć, bulwy upiec, pulki zmielić, ziemniaczki dusić, zapiekać, faszerować i…

Zazwyczaj przyrządzamy potrawy z ziemniaków  raczej wytrawne, ale można wykorzystać je w potrawach słodkich- ciastach, ciasteczkach, naleśnikach i plackach. Ziemniaki powodują ,że ciasto jest  zawsze miękkie i wilgotne. Przedstawiam kilka przepisów z ziemniakami na słodko.

 

Torcik ziemniaczany z twarogiem i powidłami śliwkowymi.

Powidła śliwkowe stanowią tu wspaniały zamiennik klasycznych kremów.

 

Składniki.

1 kg ziemniaków

40 dag twarogu

4 dag masła

2 jajka

15 dag cukru pudru

1 łyżeczka sody

1 laska wanilii

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

10 dag powideł śliwkowych

 

10 dag czekolady białej

1 łyżka masła

50 ml śmietanki

12 śliwek suszonych

100 ml śliwowicy

3 plastry pomarańczy kandyzowanej

 

Śliwki zalać śliwowicą i odstawić, to dla dorosłych. Dla dzieci ,śliwki trochę obgotujmy w syropie cytrynowym.

Masło, cukier i żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty twaróg , skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, sodę i starte surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Ubić  białka na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy,20cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1h. Po kilku godzinach przekroić i posmarować  powidłami śliwkowymi, również wierzch.

Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, masło i wlać śmietankę. Podgrzewać do rozpuszczenia  składników. Polewę wylać na górę tortu. Udekorować  pomarańczą kandyzowaną i śliwkami .

 Ziemniak –szara eminencja  na  słodko

 

Strudel z ziemniaków z jabłkami.

 Ziemniak –szara eminencja  na  słodko

Składniki.

60 dag ziemniaków

125 ml mleka

1 jajko

1 łyżka oleju

30 dag mąki pszennej

2 dag drożdży

3 łyżki cukru

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

1 łyżka bułki tartej

 

1 kg jabłek winnych

4 łyżki cukru

2 łyżki rodzynek

1 łyżeczka cynamonu

 

Na wierzch.

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka cynamonu

 

Ziemniaki ugotowane w łupinach obrać i przecisnąć przez praskę.

Drożdże rozpuścić w letnim mleku.

Ziemniaki wymieszać z mąką, olejem, jajkiem, cukrem , skórką cytrynową i drożdżami rozpuszczonymi w mleku.

Wyrobić ciasto o średniej gęstości i odstawić na 1h, aby podrosło.

Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na prostokąt. Posypać je bułką tartą i wyłożyć jabłka.

Zwinąć w roladę i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

Piec w temp.180 stop. około 45 minut.

Ziemniak –szara eminencja  na  słodko

Keks ziemniaczany z kakao.

Ziemniak –szara eminencja  na  słodko

Składniki.

50 dag ziemniaków

3 jajka

22 dag cukru

5 łyżki kakao

2 łyżki dżemu morelowego

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka skórki cytrynowej

bakalie

 

Ugotowane ziemniaki przetrzeć.

Żółtka utrzeć z cukrem, kakao i dżemem. Dodać sodę i ziemniaki. Zmiksować. Dodać bakalie-rodzynki, orzechy, jagody goji ,skórkę cytrynową itp. Białko ubić na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto włożyć do keksówki i piec w temp.180stop . 1h.

Keks jest pulchny i wilgotny.

 Ziemniak –szara eminencja  na  słodko

Ciasteczka ziemniaczane z cynamonem.

 Ziemniak –szara eminencja  na  słodko

Składniki.

3 ziemniaki ugotowane

1/2 szklanki mąki

1 jajko

3 łyżki cukru

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

1 białko

1 łyżka cynamonu

1 łyżka cukru

 

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z resztą składników. Wyrobić ciasto i podsypując mąką wywałkować na grubość 0,5-1cm.Wykroić krążki .

Posmarować białkiem i posypać cukrem cynamonowym.

Piec w temp.180stop.około 20min,aż się zrumienią.

 

Naleśniki ziemniaczane.

Ziemniak –szara eminencja  na  słodko 

Składniki.

4 duże ziemniaki

1 łyżeczka cukru

1/2 szkl. mleka

2 jajka

sól do smaku

2 łyżki oleju

200 ml śmietanki kremowej

twarożek, powidła, owoce

 

Dwa ziemniaki ugotować i rozgnieść.

Dwa surowe ziemniaki zetrzeć i odcisnąć.

Zmiksować ziemniaki z jajkami, mlekiem, cukrem i solą. Ciasto powinno być dosyć rzadkie.

Na natłuszczoną patelnię rozlewać ciasto i smażyć z obu stron.

Następnie posmarować powidłami i zrolować lub nałożyć twarożek i złożyć na pół.

Polać śmietaną, posypać cukrem lub ubić śmietankę i podać z owocami.

Naleśniki ziemniaczane są bardzo delikatne w stosunku do tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Ziemniak –szara eminencja  na  słodko 

Zachęcam do eksperymentowania z ziemniakami, ponieważ atrakcyjne potrawy wcale nie muszą być przyrządzane z drogich produktów. Ważny jest pomysł.

 

Christopher 2014.10.28

 

prymat