ZIEMNIAK – DOBRZE ZNANY I NIEDOCENIANY

Myślę, że nikomu z nas za bardzo nie trzeba przedstawiać ziemniaka. Zapewne każdy z nas zna jego smak, jadł go nieraz w życiu i to w różnych wydaniach. W skrócie kilka faktów z historii:
- Roślina pochodzi z Andów
- Do Europy ziemniaki dotarły w końcu XVI wieku
- do XIX wieku ziemniak stał się podstawą diety milionów mieszkańców naszego kontynentu
- Dziś dieta przeciętnego mieszkańca Ziemi zawiera ok. 33 kilogramów ziemniaków rocznie.
A teraz o wartościach jakie nam dostarcza.
Ogólnie rzecz biorąc ziemniaki zawierają niemal wszystkie substancje mineralne potrzebne naszemu organizmowi. Są to: potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminę A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP, błonnik oraz skrobię. Jak to wpływa pozytywnie na nasz zdrowie? Odpowiedź bardzo prostaJ
- POTAS – OBNIŻA CIŚNIENIE KRWI
- SKROBIA – DUŻA DAWKA ENERGII, ZAPEWNIA FUNKCJONOWANIE KOMÓREK
- BŁONNIK – WSPOMAGA TRAWIENIE
- WITAMINA C - PRZEMIANA TYROZYNY, SYNTEZA STEROIDÓW NADNERCZOWYCH
Warto zaznaczyć, że ziemniaki same w sobie nie są tuczące i nie należy unikać ich w czasie diety. 100 gram ziemniaków to tylko około 75 kalorii. Węglowodany w nich zawarte są lekko strawne, a białko porównywalne jest, z uznawanym za najzdrowsze, białkiem sojowym. Tak naprawdę nasz sposób podania nadaje im dodatkowych kalorii. Bo jak nie polać ich sosem lub nie dodać masła lub śmietanki? :-)
Przejdźmy do dań z ziemniaków. Moje ulubione to oczywiście placki ziemniaczane, podawane z gulaszem, sosem czosnkowym albo cukrem. Przepis znajdziecie tutaj:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/158108/placki-ziemniaczane.html
Inne wydanie to kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym, mniej popularne od placków ale równie smaczne. Przepis postaram się dodać niebawem. Z ziemniaków śmiało mogę polecić zapiekanki, składniki zawsze można modyfikować, a to moja propozycja:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/344699/zapiekanka-ziemniaczana.html
Jako alternatywę zwykłych gotowanych ziemniaków do obiadu polecam ziemniaczki z piekarnika. Łatwe w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. Jeśli nie lubicie komponować przypraw polecam do tego dania gotową mieszankę przypraw do ziemniaków Prymat.
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/352735/ziemniaczki.html
Na zakończenie „nowoczesne” ziemniaki. Tak przetworzone, wystarczy podgrzać lub podsmażyć na patelni. Bardzo popularne na zachodzie. Można znaleźć je w różnych wariantach z kilkudniową przydatnością spożycia. Co do tego pomysłu jestem dość sceptycznie nastawiona. Chyba lepiej poświęci troszkę czasu niż dostarczać dodatkowe porcje chemii do naszego organizmu. A Wy co o tym sądzicie? Spotkaliście się już z takim w Polsce?