Ziemniak - bohater polskich stołów
Opublikowano: 27.09.2013

Wczesna jesień to czas ostatnich zbiorów, jedne z nich to wykopki, a razem z nimi bohater wielu polskich dań – ziemniak!
Wrzesień – mgliste poranki pachnące swieżo zaoraną ziemią, rolnicy przygotowujący ziemię pod nowy siew, pokryte brązem liści drzewa i oczywiście wykopki.
Ziemniaczane żniwa to ciężka praca, ale jest coś co łączy wszystkich po skończonej pracy – ziemniak i to nie byle jaki, a pieczony w ognisku! Jego smak jest wyjątkowy, pachnący popiołem i rozpływający się w ustach, jeszcze tylko odrobina masła i soli, a taki ziemniak potrafi wynagrodzić stokrotnie trud włożony w jego wyhodowanie i zebranie.
Ziemniaczane żniwa to ciężka praca, ale jest coś co łączy wszystkich po skończonej pracy – ziemniak i to nie byle jaki, a pieczony w ognisku! Jego smak jest wyjątkowy, pachnący popiołem i rozpływający się w ustach, jeszcze tylko odrobina masła i soli, a taki ziemniak potrafi wynagrodzić stokrotnie trud włożony w jego wyhodowanie i zebranie.
Ziemniak to bohater polskich stołów, trudno wyobrazić sobie porządny obiad bez jego obecności; Ziemniak pływa w zupie, rumieni się w zapiekance, utarty na tartce zmienia się w chrupiący placek, a frytek usmażony na domowym smalcu to wręcz poezja smaku.

Dziś mam dla was wyjątkowo smaczną propozycję, szczególnie dla tych którzy nie mogą lub nie mieli okazji spróbować tegorocznego ziemniaka z ogniska... ziemniaki pieczone w gruboziarnistej soli morskiej, i choć nie pachną ogniskiem, za to idealnie zachowują konsystencję i wyjątkowy smak, który z powodzeniem można porównać do świeżo upieczonych ziemniaków na polu; Ziemniaki można dodatkowo wzbogacić wiejskim boczkiem i cebulką lub piec zwyczajnie w całości. Polecam wam ten sposób pieczenia, jeśli choć przez chwilę chcecie poczuć się jak na obiedzie w wiejskiej chacie..
Zatem „czym chata bogata..” zapraszam na swojskie wydanie tegorocznych ziemniaczków...
Składniki:
6 szt ziemniaki, 1kg gruboziarnistej soli morskiej,1 cebula pokrojona w krążki, 3 plastry boczku,pęczek rozmarynu,1 szt białko jaja kurzego,100 ml woda;
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą( nie obierać);
2. Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół, do środka włożyć 1-2 krążki cebuli, plaster boczku,kilka listków rozmarynu, zamknąć obydwie połówki ziemniaka i tak aż do wykończenia składników;
2.Białko rozbić z wodą za pomocą widelca;
3.Białko rozbite z wodą wymieszać z solą, dodać rozmaryn;
4.Połowę soli włożyć do formy, rozprowadzić równomiernie, na to położyć przygotowane ziemniaki, przykryć resztą soli, w miarę możliwości wyrównać wierzch;
5.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni,wstawić formę z ziemniakami i piec 1h;
Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić wykałaczką czy ziemniaczki są miekkie
ps. ziemniaki można też piec w całości, bez faszerowania wtedy należy rozgrzać piekarnik do 200-220 stopni; również rozmaryn można zastąpić szałwią czy ulubionymi ziołami;

Podawać gorące! Smacznego!
Przepis KPK - tutaj
z pozdrowieniami
Iwona
Przepis KPK - tutaj
z pozdrowieniami
Iwona