Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielony przekładaniec

Z tej racji że wczoraj był dzień Patryka i tak jak napisał Doradca Smaku Na ulicach pojawia się kolor narodowy Irlandii – zielony. Tak ja chciałam dodać pyszne ciasto zielony przekładaniec

Zielony przekładaniec

SKŁADNIKI:

mąka -0,5 szkl

jajka -4 szt

cukier - 1 szkl

mąka ziemniaczana -0,5 szkl

proszek do pieczenia -1 łyżeczka

sok pysio - 900 ml

budynie śmietankowe bez cukru -3 szt

galaretka kiwi -1 szt

galaretka agrestowa -1 szt

śmietana -24% -0,5 l

woda gotowana -1 szkl

 PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i po jednym żółtku, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec 30 minut w 180 stop. MASA BUDYNIOWA do garnka wlać 1,5 szkl pysia, dodać 1 łyżkę cukru zagotować. Pozostały sok wymieszać z 3 budyniami, wlać na gotujący się sok, mieszać do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
MASA ŚMIETANKOWA
Obie galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę schłodzoną ubić, dodawać po łyżce galaretki, ubijać do stężenia masy. Na upieczony i ostudzony biszkopt, wylać gorący budyń, ostudzić. Na ostudzony budyń wyłożyć masę śmietankową, włożyć do lodówki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak