Zielony przekładaniec
SKŁADNIKI:
mąka -0,5 szkl
jajka -4 szt
cukier - 1 szkl
mąka ziemniaczana -0,5 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
sok pysio - 900 ml
budynie śmietankowe bez cukru -3 szt
galaretka kiwi -1 szt
galaretka agrestowa -1 szt
śmietana -24% -0,5 l
woda gotowana -1 szkl
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i po jednym żółtku, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec 30 minut w 180 stop. MASA BUDYNIOWA do garnka wlać 1,5 szkl pysia, dodać 1 łyżkę cukru zagotować. Pozostały sok wymieszać z 3 budyniami, wlać na gotujący się sok, mieszać do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
MASA ŚMIETANKOWA
Obie galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę schłodzoną ubić, dodawać po łyżce galaretki, ubijać do stężenia masy. Na upieczony i ostudzony biszkopt, wylać gorący budyń, ostudzić. Na ostudzony budyń wyłożyć masę śmietankową, włożyć do lodówki.