Zdrowo-porzeczkowo-koktajlowo

Opublikowano: 03.07.2011
Autor: Jolanta_P-S
Zdrowo-porzeczkowo-koktajlowo
Porzeczki wyglądają niepozornie, jednak mają rzesze wielbicieli, którzy czekają na nie cały rok, gdyż są skarbnicą witamin i minerałów, zawierają cukier, pektyny, duże ilości witaminy C i witaminy PP. Czerwone lub czarne porzeczki to niezastąpiony składnik dżemów, kompotów i innych przetworów. Wartościowe są zwłaszcza te przygotowywane bez gotowania, bo tracą znacznie mniej witamin.

Porzeczka (Ribes L.) – rodzaj krzewu z rodziny agrestowatych. Należy tu ok. 150 gatunków występujących na obszarach o klimacie umiarkowanym na całej półkuli północnej. Porzeczki wyglądają niepozornie, jednak mają rzesze wielbicieli, którzy czekają na nie cały rok, gdyż są skarbnicą witamin i minerałów, zawierają cukier, pektyny, duże ilości witaminy C i witaminy PP. Zawartość witaminy C, jest w ścisłej owocowej czołówce – garstka czarnych porzeczek zaspokaja dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka.

W skórce porzeczek znajdują się antocyjany – substancje skuteczne w zwalczaniu bakterii E. coli, przyczyny dolegliwości żołądkowych, działają też przeciwzapalnie, napoje z czarnej porzeczki łagodzą bóle gardła, ułatwiają też trawienie ze względu na spore ilości błonnika, pomagają też na zaparcia.
Porzeczki działają też korzystnie na cerę – witamina C i rutyna wzmacniają naczynka.
Czerwone lub czarne porzeczki to niezastąpiony składnik dżemów, kompotów i innych przetworów. Wartościowe są zwłaszcza te przygotowywane bez gotowania, bo tracą znacznie mniej witamin.

Moja propozycja dotyczy ich formy surowej, czyli koktajli, potrzebujemy tylko po szklance czerwonych i czarnych porzeczek, 500 ml maślanki naturalnej, 4 łyżeczki cukru pudru, troche melisy do dekoracji i blendera.

Koktajl z czarnych porzeczek

Składniki:

  • 1 szkl czarne porzeczki,
  • 1 szkl. maślanki,
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Porzeczki umyć, odszypułkować, wsypać do wysokiego naczynia, zalać szklanką maślanki, dodać 2 łyżeczki cukru pudru, zmiksować blenderem, przelać do 2 szerokich szklanek, ozdobić listkami melisy.

koktajl z czerwonych porzeczek



Składniki:
  • 1 szkl czerwonych porzeczek,
  • 1 szkl. maślanki,
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Porzeczki umyć, odszypułkować, wsypać do wysokiego naczynia, zalać szklanką maślanki, dodać 2 łyżeczki cukru pudru, zmiksować blenderem, przelać do 2 szerokich szklanek, ozdobić listkami melisy i owocami czerwonych porzeczek.

prymat