Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe nie nudne- część 24

Dziś w roli głównej kasza jaglana...

Przyrządzenie udek faszerowanych kaszą jaglaną nie jest co prawda zadaniem na 5 minut, ale efekt wart jest zachodu i poświęcenia odrobiny więcej czasu. Dlatego jest to danie, które polecam Wam na dzisiejszy obiad, tym bardziej, że pogoda (przynajmniej u mnie) zachęca do grillowania. Jeśli zaś u Was jest ponuro, możecie te udka upiec w piekarniku.

Do ich przygotowania potrzebne są:

2 średnie udka z kurczaka 

5 czubatych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

1 średnia marchewka

garść natki pietruszki

3 łyżki oleju z suszonych pomidorów

1 łyżka pikantnej przyprawy do drobiu 

4 łyżki soku z cytryny

Sól

pieprz

 

Z udek usuwamy kości, uważając aby za bardzo nie naciąć skóry. Można oczywiście kupić udka już wyluzowane, ale skóra w nich z reguły jest w strzępach, dlatego ich nie polecam. Udka skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy przyprawą do drobiu. Do ugotowanej kaszy dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę oraz opłukaną i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy olej z suszonych pomidorów, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszą nadziewamy udka. Skórę zszywamy lub spinamy wykałaczkami. Udka zawijamy niezbyt szczelnie w folię aluminiową, aby wykałaczki jej nie przebiły i grillujemy na mocno rozgrzanym grillu około 35-40 minut. Podajemy np. z surówką.

Zdrowe nie nudne- część 24 

Smacznego :) 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak