Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe nie musi być nudne- część 7

Kolejne zdrowe danie z kaszą...

Pierogi z kaszą jęczmienną już były, więc pora na pierogi z kaszą gryczaną. Do ich przygotowania potrzebne są:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki pełnoziarnistej

1 szklanka wrzącej wody

1/2 szklanki kaszy gryczanej

6 średnich pieczarek

1 średnia marchew

1 czubata łyżka sproszkowanych suszonych grzybów

2 łyżki koperku

olej rzepakowy

sól

pieprz

1 średni pomidor

1 mała cebula

mąka pełnoziarnista do podsypania stolnicy

 

Marchew i pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw wraz ze sproszkowanymi grzybami (proszek uzyskałam używając rozdrabniacza, ale można do tego celu użyć np. elektrycznego młynka do kawy), doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Mąkę pszenną mieszamy z 2 łyżkami mąki pełnoziarnistej, wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto. Koperek dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, drobno siekamy i dodajemy do ciasta, energicznie zagniatamy, aby składniki ładnie się nam połączyły (koperek można też dodać do mąki przed wlaniem wody, ale wrzątek nam go mocno "zmaltretuje", dlatego lepiej jest dorzucić go już na końcu). Ciasto rozwałkowujemy, szklanką lub pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Na 2-3 łyżkach oleju smażymy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli, dusimy 3-4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Pierogi odcedzamy, gorące polewamy cebulką z pomidorem.

Zdrowe nie musi być nudne- część 7

  Smacznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak