Uwielbiam zaskakiwać Męża nowymi daniami, a kiedy w weekend mam nieco więcej czasu, to śniadania zawsze "dopieszcza" i staram się byśmy nie jedli nudnych kanapek czy też płatków na mleku. Tak też zrobiłam wczoraj, gdy podałam jajka zapiekane w kaszy gryczanej- było zdrowo i pysznie.
Do ich przygotowania potrzebne są:
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
½ puszki pomidorów
2 jajka
5 cm kawałek cukinii
½ małej cebuli
Sól
Pieprz
Oregano
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kaszy gryczanej. Cukinię myjemy, wydrążamy miękki miąższ, kroimy w ćwiartki talarków. Dodajemy do kaszy wraz z pokrojonymi w kostkę pomidorami z puszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz roztartym w dłoni oregano. Kaszę nakładamy do 2 niezbyt wysokich naczynek do zapiekania. Na środku robimy lekkie wgłębienie, w które wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Polecam i życzę smacznego :)