Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe nie musi być nudne- część 2

Moich propozycji na pyszne dania z kaszą jęczmienną ciąg dalszy.

Dwa dni temu zostało mi trochę kaszy jęczmiennej. Nie lubię marnować jedzenia, więc postanowiłam ją wykorzystać. Problemem okazało się tylko to, że miałam ochotę na coś słodkiego. Szybko sobie jednak z tym poradziłam i przygotowałam jęczmienne placuszki z powidłami i płatkami migdałów. Do ich przygotowania potrzebne są:


6 czubatych łyżek ugotowanej kaszy jęczmiennej
125 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki rodzynek
cukier
olej rzepakowy
płatki migdałów 
domowe powidła

Ugotowaną kaszę dokładnie rozdrabniamy blenderem, dodajemy jajka i razem jeszcze chwilę miksujemy. Wlewamy mleko, dodajemy mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy rodzynki oraz odrobinę cukru (ja dałam około 1 niezbyt dużej łyżki), mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano niezbyt duże placuszki. Przy pomocy papierowego ręcznika odsączamy placuszki z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z domowymi powidłami (u mnie były wiśniowe) i uprażonymi na patelni płatkami migdałów. 

Zdrowe nie musi być nudne- część 2
 

pacpaw 03.06.2012 23:18
potrzeba matką wynalazku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak