Dwa dni temu zostało mi trochę kaszy jęczmiennej. Nie lubię marnować jedzenia, więc postanowiłam ją wykorzystać. Problemem okazało się tylko to, że miałam ochotę na coś słodkiego. Szybko sobie jednak z tym poradziłam i przygotowałam jęczmienne placuszki z powidłami i płatkami migdałów. Do ich przygotowania potrzebne są:
6 czubatych łyżek ugotowanej kaszy jęczmiennej
125 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki rodzynek
cukier
olej rzepakowy
płatki migdałów
domowe powidła
Ugotowaną kaszę dokładnie rozdrabniamy blenderem, dodajemy jajka i razem jeszcze chwilę miksujemy. Wlewamy mleko, dodajemy mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy rodzynki oraz odrobinę cukru (ja dałam około 1 niezbyt dużej łyżki), mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano niezbyt duże placuszki. Przy pomocy papierowego ręcznika odsączamy placuszki z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z domowymi powidłami (u mnie były wiśniowe) i uprażonymi na patelni płatkami migdałów.