Zbliża się Światowy Dzień Makaronu

Opublikowano: 07.10.2016
Autor: Patrycja33
Zbliża się Światowy Dzień Makaronu
Małymi kroczkami zbliża się do nas Światowy Dzień Makaronu. Świętujmy wiec, bo makaron zdecydowanie na to zasługuje i przygotujmy z tej okazji coś smacznego.

Makaron otrzymujemy przez wysuszenie uformowanego ciasta, które przygotowujemy z mąki z dodatkiem jaj, wody i soli. Makaron ma wiele kształtów i gatunków: Penne, Conchiglie, Lasagne, Fusilli, Spaghetti, Farfalle, Tagliatelle, Capellini, Cannelloni, Tortellini i wiele innych, trochę mniej znanych. Każdy rodzaj makaronu ma swojego ulubieńca. Ja jestem miłośnikiem fusilli. W sklepach możemy znaleźć makarony pszenne, pełnoziarniste oraz kukurydziane i ryżowe, które są odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Możemy również kupić makarony, które zachęcą małych niejadków do jedzenia. Na przykład w kształcie zwierzątek. Makaron jest bardzo sycący i szybki w przygotowaniu. Zapraszam do skorzystania z moich propozycji. Więcej przepisów można znaleźć też na moim profilu.

Pełnoziarniste Fusilli z marchewką, groszkiem i papryką w sosie śmietanowym

Składniki:
- makaron pełnoziarnisty Fusilli 300 g,
- marchewka 1 szt,
- cebula biała 1 szt,
- papryka żółta pół szt,
- papryka zielona pół szt, 
- groszek mrożony pół szklanki,
- czosnek 2 ząbki,
- natka pietruszki 3 łyżki,
- śmietana 18% 3 łyżki,
- papryka słodka mielona pół łyżeczki,
- zioła prowansalskie Prymat, pieprz czarny Prymat, kurkuma mielona Prymat i sol do smaku,
- Parmezan starty 3 łyżki,
- olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, dodać startą na grubych oczkach marchewkę, groszek i pokrojona w kostkę paprykę. Podlać wodą, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy z dodatkiem soli al dente. Odcedzamy i podajemy z makaronem. Gotowy makaron posypujemy parmezanem.

Pełnoziarniste fusilli z marchewką, groszkiem i papryką w sosie smietanowym - medium

 

Makaron ze szpinakiem, serem feta, pieczarkami i suszonymi pomidorami

 Składniki:
- makaron świderki 500 g,
- szpinak Świerzy 500 g,
- pieczarki 250 g,
- cebula biała 1 szt,
- ser feta 10 dag,
- suszone pomidory pół małego słoika,
- czosnek 5 ząbków,
- pieprz, zioła prowansalskie Prymat i sol do smaku,
- olej do smażenia.

Sposób przygotowania:
Cebule i 2 ząbki czosnku posiekać i podsmażyć na oleju. Następnie dodać umyty i pokrojony na drobno szpinak. Smażyć do momentu aż szpinak odparuje wodę, dodać przyprawy. Pieczarki umyć i pokroić na 4 części, podsmażyć w osobnym garnku.

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wycisnąć czosnek, dodać zmiażdżony widelcem ser feta. Makaron ugotować z dodatkiem soli al dente. Odcedzić i połączyć z makaronem. Suszone pomidorki pokroić na drobno I posypać nimi makaron.

 Makaron ze szpinakiem,serem feta, pieczarkami i suszonymi pomidorkami - medium



 


Spaghetti bolognese z dodatkiem papryki

Składniki:
- makaron spaghetti 1 opakowanie,
- papryka żółta pół szt,
- papryka zielona pół szt,
- czosnek 2 ząbki,
- wołowina mielona 300 g,
- natka pietruszki 1 łyżka,
- sos pomidorowy 1 słoik,
- zioła prowansalskie Prymat, pieprz czarny Prymat, pieprz cayenne, sol morska do smaku,
- olej do smażenia.

Sposób przygotowania:
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy wołowinę, podsmażamy. Następnie podlewamy wodą i dusimy, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i przyprawy. Dusimy do miękkości. Następnie dodajemy sos, natkę pietruszki i wyciśnięty przez praskę czosnek.

Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy i podajemy z sosem. Doskonale smakuje, gdy posypiemy go starym parmezanem.

Spaghetti bolognese z dodatkiem papryki - medium

 

prymat