Zawijasy schabowe z serem i szpinakiem
Opublikowano: 07.10.2012

Mięso schabowe jest w moim domu lubiane, aczkolwiek ile można jeść zwykłe schabowe? Tak więc dla odmiany zrobiłam schabowe zrazy nadziane szpinakiem i serem. Takie połączenie jest zawsze pyszne a i proste do zrobienia. Gorąco polecam.
Składniki:
- 4 duże plastry schabu
- ok 200g mrożonego szpinaku
- 4 plastry szynki
- 4 plastry sera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany gęstej
- bułka tarta (do obtaczania)
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- czerwona papryka (przyprawa)
- 2 łyżki masła
Szpinak rozmrażam (odlewam wodę) i wrzucam na rozgrzane masło na patelnie. Chwilę podsmażam i następnie dodaję sól i pieprz do smaku oraz śmietanę i wyciśnięty czosnek. Szpinak musi mieć dość gęstą konsystencję. W tym czasie rozbijam schab na płaskie kotlety - solę i pieprzę i posypuję papryką obie strony. Na każdy plaster schabu kładę kolejno: szynkę, ser (ja dałam Hochland Tostowy bo akurat ten miałam) i łyżkę szpinaku. Ostrożnie zawijam (gdyby się rozwalały polecam wykałaczkę chociaż ja rzadko używam) i obtaczam w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Staram się robić tak by ser nie wystawał bo w czasie smażenia wycieknie i sie przypali. Ja tym razem smażyłam moje krokiety we frytownicy jakieś 15 minut i powiem, że to bardzo wygodne bo nie trzeba przewracać - obracać :) ale zwykła patelnia jak najbardziej się nada - smażymy ok 10 min po obu stronach na oleju. Smacznego!


