Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zasady żywienia VII Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego

Planowanie posiłków w ciągu jednego dnia dla dzieci i młodzieży

PIERWSZE ŚNIADANIE

Pierwsze śniadanie spożywa się po długiej przerwie nocnej , powinno więc ono dostarczać różnych składników odżywczych .
Prawidłowych zestawień może być wiele, ale nasze zwyczaje żywieniowe uwzględniają 2 typy śniadań.
Pierwszy typ , którego podstawą jest napój oraz pieczywo,  i  drugi   potrawa gotowana.
W pierwszym typie śniadań najlepiej podawać mleko lub kawę z mlekiem i pieczywo mieszane.
Pieczywa ciemnego, które jest bardzo wartościowe, nie należy podawać w większych ilościach małym dzieciom.
Do smarowania pieczywa najlepiej używać masła, które od czasu do czasu można zastąpić  masłem roślinnym.
Dodatkiem do pieczywa mogą być, sery, wędzone ryby, jaja, wędliny lub dżem.
Celowe jest podawanie kilka dodatków jednocześnie, bo to nie tylko urozmaica posiłek i zachęca do spożycia, ale dostarcza w nim różnych składników odżywczych.
Niezbędnym dodatkiem do śniadania są warzywa i owoce takie jak: liście sałaty, ogórek rzodkiewki, pomiodory, marchew.
Owoce takie jak : czereśnie, śliwki, jagody, jabłka .
DRUGI TYP ŚNIADANIA to potrawy gotowane.
Zupy mleczne  z dodatkiem mącznym, dzięki sporej objętości tych potraw, ułatwia zaspokojenie głodu.
Przy takich śniadaniach należy również pamiętać o owocach i warzywach.

WĘDLINY
Zasady żywienia VII                       Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego



DŻEM 
 Zasady żywienia VII                       Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego

 

KAWA Z MLEKIEM
Zasady żywienia VII                       Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego
DŻEM

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak