PIERWSZE ŚNIADANIE
Pierwsze śniadanie spożywa się po długiej przerwie nocnej , powinno więc ono dostarczać różnych składników odżywczych .
Prawidłowych zestawień może być wiele, ale nasze zwyczaje żywieniowe uwzględniają 2 typy śniadań.
Pierwszy typ , którego podstawą jest napój oraz pieczywo, i drugi potrawa gotowana.
W pierwszym typie śniadań najlepiej podawać mleko lub kawę z mlekiem i pieczywo mieszane.
Pieczywa ciemnego, które jest bardzo wartościowe, nie należy podawać w większych ilościach małym dzieciom.
Do smarowania pieczywa najlepiej używać masła, które od czasu do czasu można zastąpić masłem roślinnym.
Dodatkiem do pieczywa mogą być, sery, wędzone ryby, jaja, wędliny lub dżem.
Celowe jest podawanie kilka dodatków jednocześnie, bo to nie tylko urozmaica posiłek i zachęca do spożycia, ale dostarcza w nim różnych składników odżywczych.
Niezbędnym dodatkiem do śniadania są warzywa i owoce takie jak: liście sałaty, ogórek rzodkiewki, pomiodory, marchew.
Owoce takie jak : czereśnie, śliwki, jagody, jabłka .
DRUGI TYP ŚNIADANIA to potrawy gotowane.
Zupy mleczne z dodatkiem mącznym, dzięki sporej objętości tych potraw, ułatwia zaspokojenie głodu.
Przy takich śniadaniach należy również pamiętać o owocach i warzywach.
WĘDLINY
DŻEM
KAWA Z MLEKIEM
DŻEM
