Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zasady żywienia cz IV Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego( Rola i znaczenie tłuszczu w żywieniu)

Tłuszcz jest głównym źródłem energii ciepła.

Tłuszcze pokrywają 35%   dobowe zapotrzebowanie kaloryczne człowieka.
W organizmie człowieka tłuszcze są odkładane jako zapas energii.
Tkanka tłuszczowa, wokółnarządowa i podskórna spełnia rolę ochronną w utrzymaniu narządów w prawidłowym położeniu, ochronie przed nadmierną utratą ciepła itp.
Mamy produkty  tłuszczowe które są źródłem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin, np. masło, margaryna to witaminy A, D.
Oleje roślinne to witaminy E.
Płynne tłuszcze roślinne są również źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Brak tych kwasów może wywołać u dzieci i młodzieży zachamowanie wzrostu, sprzyja odkładaniu się cholesterolu w tkankach, wywołuje zmiany chorobowe w skórze.
Tłuszcze które występują w sprzedaży jako tłuszcze wydzielone, np. masło, smalec, olej.
Utwardzone tłuszcze roślinne to margaryna, oraz jako tłuszcze zawarte w innych produktach np. mięsie, jajach, mleku, orzechach.
W wyniku działania wysokich temperatur, tłuszcz ulega zmianom fizycznym i chemicznym.
Bardzo duże nagrzanie tłuszczu powoduje przypalenie.
Tłuszcz który uległ rozkładowi, nie powinien być spożywany bądź używany do dalszej produkcji.
Do smażenia potraw używajmy tłuszczów trudniej ulegających rozkładowi, np;smalcu lub olejów.
Masło w czasie smażenia ulega łatwiej rozkładowi już w niższych temperaturach niż smalec i olej, a znajdujące się w maśle witaminy ulegają zniszczeniu.
Dlatego do potraw używajmy masła surowego.
Spożywanie dużej ilości tłuszczów jest niewskazane i może sprzyjać zawałom i miażdżycy.
Wiadomo już że spożywanie systematyczne i w dużych ilościach tłuszczu prowadzi do otyłości
MARGARYNA
Zasady żywienia cz IV                               Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego( Rola i znaczenie tłuszczu w żywieniu)



SMALEC
Zasady żywienia cz IV                               Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego( Rola i znaczenie tłuszczu w żywieniu)


OLEJ
 Zasady żywienia cz IV                               Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego( Rola i znaczenie tłuszczu w żywieniu)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak