Do najczęściej zaliczanych błędów są :
1. nieregularne spożywanie posiłków
2.skromne śniadania
3.zbyt obfite kolacje.
4.nadmierne spożywanie tłuszczów
5.nadmierne spożywanie cukru i innych słodyczy.
W codziennych posiłkach występują duże niedobory mleka, serów, kasz z grubego przemiału, warzyw i owoców.
Warzyw i owoców brakuje właśnie najczęściej w okresie zimy i przedwiośnia.
Ujemne skutki zdrowotne u dzieci i młodzieży pod względem złego odżywiania, są przyczyną zwiększonego uczucia senności i zmęczenia, a także obniżonej odporności na choroby.
W organizmie ludzkim potrzebny jest stały dopływ różnych składników odżywczych, pod względem jakości i ilości.
Pierwszy wpis będzie o białkach, które służą do budowy i odbudowy komórek
BIAŁKA WYSOKOWARTOŚCIOWE
Te białka występujące w tłuszczach takich jak:ryby, mleko, sery, mięso
1.MIĘSO
RYBY
MLEKO