Nie ma to jak żur wielkanocny na domowym zakwasie
Wstyd się przyznać, ale jest to mój pierwszy zakwas na żur. Nie wiem czemu dotąd się przed nim broniłam skoro robię zakwas na chleb. Tym razem będę gotować domowy żur na domowym zakwasie i tak już zostanie. Co prawda już nie zdążycie go przygotować ale przepis przyda się na inną okazję. Bo przecież żurek można jeść nie tylko na Wielkanoc.
ZAKWAS NA ŻUREK

3 kopiaste łyżki mąki żytniej typ 2000
500 ml przegotowanej letniej wody
2 ząbki czosnku
kilka ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1/2 ( kawałek ) piętki chleba żytniego na zakwasie
Do wyparzonego słoika wlać wodę, wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką.
Potem dodać resztę składników.
Zakryć słoik gazą, zabezpieczyć gumką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
Zakwas mieszać codziennie jeden raz drewnianą łyżką.
Potem zakwas przecedzić do drugiego wyparzonego naczynia.
Naczynie zakręcić i przechowywać zakwas w lodówce.
Taki zakwas wytrzyma w lodówce do 3 tygodni.