Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakochaj się w ksylitolu!

Ksylitol - brzmi dziwnie. Ale co kryje się pod tą nazwą? Jakie ma właściwości i dlaczego ksylitol powinien być częstym gościem w naszej kuchni? Odpowiedź na te pytania, znajdziemy w artykule...

Ksylitol. Nazwa ta brzmi dość dziwnie i mało zachęcająco, ale co się pod nią kryje? Otóż, zbawienny dla naszego zdrowia naturalny słodzik, odkryty przez fińskich naukowców podczas II wojny światowej. 

Ksylitol to pięciowęglowy alkohol cukrowy pozyskiwany z owoców, warzyw oraz drzew z ich zdrewniałej części, głównie z kory brzozy, dlatego też często określany jest mianem cukru brzozowego.

Wyglądem i smakiem przypomina zwykły cukier, ale jego podobieństwo na tym się kończy.

 

Dlaczego ksylitol powinien znaleźć się naszej kuchni? Oto kilka jego cudownych właściwości:

  • Ksylitol, choć jest tak samo słodki jak zwykły cukier, zawiera prawie połowę mniej kalorii.
  • Jako nieliczna substancja słodząca, dzięki 5 węglowej budowie ma odczyn zasadowy, przez co odkwasza nasz organizm i nie powoduje namnażania się bakterii i drożdży w układzie pokarmowym.
  • Można używać go do słodzenia wszystkich potraw, napojów oraz pieczenia ciast (oprócz ciasta drożdżowego, gdyż na ksylitolu nie wyrośnie).
  • Ksylitol wzmacnia nasz układ odpornościowy, przeciwdziała przeziębieniom i chorobom bakteryjnym dzięki cennym właściwościom bakteriobójczym. Jest on także sprzymierzeńcem naszej urody, gdyż opóźnia procesy starzenia.
  • Cukier brzozowy ma niski indeks glikemiczny. Organizm metabolizuje go przy niewielkim udziale insuliny, dlatego jest doskonałą substancją słodzącą dla osób chorujących na cukrzycę.
  • Ksylitol jest polecany przez stomatologów. Tak, to prawda! Cukier brzozowy mineralizuje szkliwo i pomaga w pozbyciu się płytki nazębnej. Dentyści polecają płukanie jamy ustnej roztworem wodnym ksylitolu, nawet po umyciu zębów! Substancja ta świetnie odświeża oddech oraz zapobiega namnażaniu się bakterii w naszych ustach.


Ja już wybrałam. Ksylitol będzie ze mną zawsze - na dobre i na złe ;)

Zakochaj się w ksylitolu!
Serdecznie polecam ten naturalny słodzik i wprowadzenie go do swojej diety, przez co możemy zyskać wiele na zdrowiu.

Polecam jednak wprowadzać go do diety stopniowo, aby organizm mógł się przyzwyczaić (do 10 łyżeczek dziennie). W przeciwnym razie, gdy na początku wprowadzimy go zbyt wiele, może wywołać to efekt przeczyszczający. Dlatego wprowadzajmy go z umiarem, aby później móc cieszyć się z jego dobroczynnych właściwości.

Zakochajcie się w ksylitolu! :)

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak