Zakochaj się w ksylitolu!

Ksylitol. Nazwa ta brzmi dość dziwnie i mało zachęcająco, ale co się pod nią kryje? Otóż, zbawienny dla naszego zdrowia naturalny słodzik, odkryty przez fińskich naukowców podczas II wojny światowej.
Ksylitol to pięciowęglowy alkohol cukrowy pozyskiwany z owoców, warzyw oraz drzew z ich zdrewniałej części, głównie z kory brzozy, dlatego też często określany jest mianem cukru brzozowego.
Wyglądem i smakiem przypomina zwykły cukier, ale jego podobieństwo na tym się kończy.
Dlaczego ksylitol powinien znaleźć się naszej kuchni? Oto kilka jego cudownych właściwości:
- Ksylitol, choć jest tak samo słodki jak zwykły cukier, zawiera prawie połowę mniej kalorii.
- Jako nieliczna substancja słodząca, dzięki 5 węglowej budowie ma odczyn zasadowy, przez co odkwasza nasz organizm i nie powoduje namnażania się bakterii i drożdży w układzie pokarmowym.
- Można używać go do słodzenia wszystkich potraw, napojów oraz pieczenia ciast (oprócz ciasta drożdżowego, gdyż na ksylitolu nie wyrośnie).
- Ksylitol wzmacnia nasz układ odpornościowy, przeciwdziała przeziębieniom i chorobom bakteryjnym dzięki cennym właściwościom bakteriobójczym. Jest on także sprzymierzeńcem naszej urody, gdyż opóźnia procesy starzenia.
- Cukier brzozowy ma niski indeks glikemiczny. Organizm metabolizuje go przy niewielkim udziale insuliny, dlatego jest doskonałą substancją słodzącą dla osób chorujących na cukrzycę.
- Ksylitol jest polecany przez stomatologów. Tak, to prawda! Cukier brzozowy mineralizuje szkliwo i pomaga w pozbyciu się płytki nazębnej. Dentyści polecają płukanie jamy ustnej roztworem wodnym ksylitolu, nawet po umyciu zębów! Substancja ta świetnie odświeża oddech oraz zapobiega namnażaniu się bakterii w naszych ustach.
Ja już wybrałam. Ksylitol będzie ze mną zawsze - na dobre i na złe ;)
Serdecznie polecam ten naturalny słodzik i wprowadzenie go do swojej diety, przez co możemy zyskać wiele na zdrowiu.
Polecam jednak wprowadzać go do diety stopniowo, aby organizm mógł się przyzwyczaić (do 10 łyżeczek dziennie). W przeciwnym razie, gdy na początku wprowadzimy go zbyt wiele, może wywołać to efekt przeczyszczający. Dlatego wprowadzajmy go z umiarem, aby później móc cieszyć się z jego dobroczynnych właściwości.
Zakochajcie się w ksylitolu! :)