Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żabki-muffinki

Muffinki jak to muffinki, robi się błyskawicznie. Ale też błyskawicznie znikają, bo wszystkim smakują. Zwłaszcza tak podanie, bo w kształcie małych żabek, z uśmiechami od ucha do ucha :)

Żabki-muffinki


Ciasto:

  • 150g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • 3 łyżki oleju

 

W jednej miseczce łączymy składniki suche, a w drugiej- mokre. Zawartość obu mieszamy razem ze sobą, tylko do połączenia składników. Przekładamy do wgłębień w formie na mini muffinki, tak do 2/3 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180st) na kilkanaście minut.

Studzimy, dekorujemy lukrem, groszkami, rysujemy buźki.

 

 

Lukier:

  • białko małego jaja kurzego
  • ok 1 szklanki cukru pudru
  • barwnik spożywczy- zielony (szczypta)

 

Białko miksujemy razem z cukrem pudrem i barwnikiem.

 

Dodatkowo:

  • białe groszki
  • mazak spożywczy lub rozpuszczona czekolada (do narysowania oczu)
  • lukier w tubce- czerwony (usta) i zielony (nos)
  • papilotki

Żabki-muffinki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak