Z sercem na dłoni
Serce dla dziadków
Z takimi sercami warto wybrać się do swoich dziadków .
Pamiętajmy by je ładnie zapakować w pudełko własnoręcznie wykonane .Prezent słodki i smaczny gotowy. Przecież nie liczy się koszt, a gest.
Składniki na 12 serc:
ciasto;
3 jajka
500 g mąki pszennej
350 g roztopionej margaryny
50 g świeżych drożdży
2 łyżki ciepłej wody
3 łyżki cukru
szczypta soli
Nadzienie;
200 g chałwy
1 jajko
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżki śmietany kremówki
Dodatkowo;
1 jajko do smarowania serc.
kilka suszonych moreli
Sposób wykonania:
Drożdże rozcieramy w 2 łyżkach ciepłej wody.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę ,sól, a następnie wbijamy 3 jajka.
Mieszamy drewnianą łyżką .
Wlewamy rozczyn a po chwili roztopioną i wystudzoną margarynę . Nadal mieszamy. Gdy ciasto dokładnie nam sie połaczy odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie odstawiamy na 3 godziny do lodówki .
Wykładamy na stolnice posypana mąką .
Ciasto dzielimy na 12 równych części.
Ja najpierw ważę całość, a potem dzielę na 12. Odważam wagą by kawałki były równe.
Każdy kawałek ciasta delikatnie wałkujemy na prostokąt. Smarujemy chałwą wymieszaną z kremówką i 1 jajkiem oraz płatkami migdałowymi.
Zwijamy delikatnie w rulon ,a następnie składamy go w pół. Nacinamy delikatnie nożem zostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta.
Wywijamy delikatnie by powstało serce.
Układamy na blaszce . Posypujemy delikatnie jeszcze płatkami migdałowymi po tym jak posmarujemy serca rozmąconym jajkiem.
Wciskamy po kawałku suszonej moreli w środek serducha.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut.
Czy takie serce to zły prezent dla babci i dziadka? Chyba nie .