Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Z papryką za pan brat

Ja bardzo lubię paprykę i dodaję ją do różnych potraw.

Papryka oprócz tego , że jest bardzo dobra, to jeszcze do tego jest bardzo zdrowa.

Z papryką za pan brat

Czy wiecie o tym, że w papryce jest cztery razy więcej witaminy C niż w cytrynie? Tak to prawda i jak kiedyś o tym przeczytałam, to bardzo się zdziwiła, bo myślałam, że największe żródło witaminy C jest właśnie w cytrynie, no ale cóż człowiek uczy się całe życie.

W każdej świeżej papryce jest sporo witamin z grupy B i witaminy C oraz związków mineralnych: wapnia, potasu, żelaza czy magnezu. Pppryka również reguluje ciśnienie krwi, wpływa na nasze samopoczucie, a nawet ma wpływ na stan naszych kości i mięśni.

Również ma znaczenie jaki kolor papryki wybierzemy do zjedzenia, bo każda wpływa na coś innego .

Papryka czerwona wpływa na naszą skórę i wzrok, a także spowalnia proces powstawania zmarszczek.

Papryka zielona posiada dużo kwasu foliowego i jest szczególnie zalecana kobietom w ciąży lub planującym dziecko.  Papryka zielona, podobnie jak pomidory, jest także dobrym źródłem witamy E, zwanej witaminą młodości i seksapilu.

Papryka żółta zawiera dużo luteiny i zeaksantyny, które zapewniają nam bardzo dobre widzenie.

Jeżeli chcecie więcej poczytać o papryce to zapraszam na tą stronkę skąd zaczerpnęłam informacje:

http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,12151820,Papryka___witaminowa_rekordzistka.html 

A więc jak sami widzicie papryka to witaminowa bomba, więc polecam jej jeść bardzo dużo.

Ja robię z niej i przetwory i sałatki i dania na gorąco i daję ją surową na kanapki.

 

Zacznę może od przepisu na paprykę marynowaną.

Paprykę czerwoną czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki, układamy w słoikach. Cebulę kroimy na piórka i dajemy do każdego słoika.

Z papryką za pan brat

 

Teraz robimy zalewę:

5 szklanki wody

1 szklanka octu

1 szklanka cukru

2 łyżki soli

2 łyżki miodu prawdziwego

10 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego Prymat

10 ziarenek ziela angielskiego Prymat

7 listki laurowe Prymat

To wszystko razem zagotować i przestudzoną zalewą zalać paprykę w słoikach, szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut.

Taka papryka później w zimie jest bardzo dobra i do sałatek i na kanapki.

 

Następny przepis w skład którego wchodzi papryka to moje ulubione Leczo .

Składniki:

50 dag kiełbasy cienkiej
30 dag pieczarek
30 dag papryki czerwonej (mogą być również inne kolory)
50 dag cebuli
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
przyprawa w płynie Kucharek do smaku
troszeczke papryki ostrej w proszku Prymat
tłuszcz do smażenia

 

Wyk: kiełbasę kroimy w półplasterki. Paprykę i pieczarki kroimy w paseczki, cebulę w półtalarki.

Cebulę dusimy do miękkości, dodajemy do niej pieczarki i jeszcze chwilę smażymy. Osobno podsmażamy paprykę i kiełbasę.

Łączymy wszystkie składniki, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, przyprawą Kucharek i papryką ostrą w proszku. Wszystko razem jeszcze chwilę smażymy.

Z papryką za pan brat

Leczo możemy podać z pieczywem.

Z papryką za pan brat

 

Z papryki robię jeszcze pyszny sos do słoików.

Składniki:

3 kg papryki czerwonej
30 dag papryczki chili
4 łyżki soli
1/2 l oleju
1/2 kg cukru
500 g przecieru pomidorowego
2 główki czosnku
7 listków laurowych Prymat
1,5 szkl octu

Wykonanie:

Paprykę i papryczkę chili oczyścić i zmielić przez maszynkę.

Do rondla dać obie papryki, dodać olej, sól i cukier i to gotować 15 minut.

Z papryką za pan brat

Następnie dodać przecier, listki laurowe, ocet i czosnek wyciśnięty przez praskę i gotować jeszcze 20 minut.

Sos dać do słoików i pasteryzować jeszcze 15 minut.

Z papryką za pan brat

 

Polecam jeszcze sałatkę z marynowanej papryki.

Składniki:

1 słoik papryki marynowanej

1 puszka groszku konserwowego

6 jajek ugotowanych na twardo

2 cebule

1 jabłko

2 łyżki śmietany

majonez

sól do smaku

pieprze czarny mielony Prymat do smaku

Wyk: 

Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Paprykę marynowaną pokroić w paseczki, cebulę w półtalarki, jajka i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, groszek odcedzić.

Połączyć wszystkie składniki, dodać śmietanę, majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę podawać z pieczywem i wędlinką.

Z papryką za pan brat

 

A tutaj możecie jeszcze zobaczyć moje inne dania do których dodaję paprykę.

 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/276227/penne-z-sosem-paprykowym.html    

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/250328/ryz-z-sosem-warzywno-miesnym.html

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/272411/faszerowane-muszle.html 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/255305/kotlety-z-piersi-z-kurczaka.html

Polecam jeść dużo papryki pod każdą postacią.

bietka 27.09.2013 18:14
borgia bardzo mnie to cieszy, ze podoba ci się mój wpis i że skorzystasz z moich przepisów :)
borgia 27.09.2013 12:04
Lubię paprykę. I oczywiście najbardziej czerwoną... bo nadaje się niemal do wszystkiego. Ten sos bardzo mi się podoba. Znaczy podoba się wszystko, ale sos już widzę na moich półkach :).
bietka 26.09.2013 16:35
tak Iwona powinno się jeść dużo papryki, ostatnio nawet dodałam ją do zupy jarzynowej i też zupka była dobra :)
IwonaDD 26.09.2013 15:23
dużo fajnych inspiracji,a co do papryki, jak widać dobra na wszystko :)
bietka 26.09.2013 15:09
barbara ja oczyszczałam z ziaren papryczki chili
barbara11561 26.09.2013 14:58
Uwielbiam paprykę,dzisiaj właśnie kupiłam sporo czerwonej właśnie na taki sos,mam jeszcze w przepisie kmin rzymski.Czy papryczki chili zmielić z pestkami czy je oczyścić z nich?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak