Papryka oprócz tego , że jest bardzo dobra, to jeszcze do tego jest bardzo zdrowa.
Czy wiecie o tym, że w papryce jest cztery razy więcej witaminy C niż w cytrynie? Tak to prawda i jak kiedyś o tym przeczytałam, to bardzo się zdziwiła, bo myślałam, że największe żródło witaminy C jest właśnie w cytrynie, no ale cóż człowiek uczy się całe życie.
W każdej świeżej papryce jest sporo witamin z grupy B i witaminy C oraz związków mineralnych: wapnia, potasu, żelaza czy magnezu. Pppryka również reguluje ciśnienie krwi, wpływa na nasze samopoczucie, a nawet ma wpływ na stan naszych kości i mięśni.
Również ma znaczenie jaki kolor papryki wybierzemy do zjedzenia, bo każda wpływa na coś innego .
Papryka czerwona wpływa na naszą skórę i wzrok, a także spowalnia proces powstawania zmarszczek.
Papryka zielona posiada dużo kwasu foliowego i jest szczególnie zalecana kobietom w ciąży lub planującym dziecko. Papryka zielona, podobnie jak pomidory, jest także dobrym źródłem witamy E, zwanej witaminą młodości i seksapilu.
Papryka żółta zawiera dużo luteiny i zeaksantyny, które zapewniają nam bardzo dobre widzenie.
Jeżeli chcecie więcej poczytać o papryce to zapraszam na tą stronkę skąd zaczerpnęłam informacje:
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,12151820,Papryka___witaminowa_rekordzistka.html
A więc jak sami widzicie papryka to witaminowa bomba, więc polecam jej jeść bardzo dużo.
Ja robię z niej i przetwory i sałatki i dania na gorąco i daję ją surową na kanapki.
Zacznę może od przepisu na paprykę marynowaną.
Paprykę czerwoną czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki, układamy w słoikach. Cebulę kroimy na piórka i dajemy do każdego słoika.
Teraz robimy zalewę:
5 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
2 łyżki miodu prawdziwego
10 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego Prymat
10 ziarenek ziela angielskiego Prymat
7 listki laurowe Prymat
To wszystko razem zagotować i przestudzoną zalewą zalać paprykę w słoikach, szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut.
Taka papryka później w zimie jest bardzo dobra i do sałatek i na kanapki.
Następny przepis w skład którego wchodzi papryka to moje ulubione Leczo .
Składniki:
50 dag kiełbasy cienkiej
30 dag pieczarek
30 dag papryki czerwonej (mogą być również inne kolory)
50 dag cebuli
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
przyprawa w płynie Kucharek do smaku
troszeczke papryki ostrej w proszku Prymat
tłuszcz do smażenia
Wyk: kiełbasę kroimy w półplasterki. Paprykę i pieczarki kroimy w paseczki, cebulę w półtalarki.
Cebulę dusimy do miękkości, dodajemy do niej pieczarki i jeszcze chwilę smażymy. Osobno podsmażamy paprykę i kiełbasę.
Łączymy wszystkie składniki, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, przyprawą Kucharek i papryką ostrą w proszku. Wszystko razem jeszcze chwilę smażymy.
Leczo możemy podać z pieczywem.
Z papryki robię jeszcze pyszny sos do słoików.
Składniki:
3 kg papryki czerwonej
30 dag papryczki chili
4 łyżki soli
1/2 l oleju
1/2 kg cukru
500 g przecieru pomidorowego
2 główki czosnku
7 listków laurowych Prymat
1,5 szkl octu
Wykonanie:
Paprykę i papryczkę chili oczyścić i zmielić przez maszynkę.
Do rondla dać obie papryki, dodać olej, sól i cukier i to gotować 15 minut.
Następnie dodać przecier, listki laurowe, ocet i czosnek wyciśnięty przez praskę i gotować jeszcze 20 minut.
Sos dać do słoików i pasteryzować jeszcze 15 minut.
Polecam jeszcze sałatkę z marynowanej papryki.
Składniki:
1 słoik papryki marynowanej
1 puszka groszku konserwowego
6 jajek ugotowanych na twardo
2 cebule
1 jabłko
2 łyżki śmietany
majonez
sól do smaku
pieprze czarny mielony Prymat do smaku
Wyk:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Paprykę marynowaną pokroić w paseczki, cebulę w półtalarki, jajka i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, groszek odcedzić.
Połączyć wszystkie składniki, dodać śmietanę, majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę podawać z pieczywem i wędlinką.
A tutaj możecie jeszcze zobaczyć moje inne dania do których dodaję paprykę.
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/276227/penne-z-sosem-paprykowym.html
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/250328/ryz-z-sosem-warzywno-miesnym.html
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/272411/faszerowane-muszle.html
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/255305/kotlety-z-piersi-z-kurczaka.html
Polecam jeść dużo papryki pod każdą postacią.