Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne i słodkie, mięso z owocami, makaron na słodko? Taak:)

Ciągle szukam smaków, ale dzięki zapisywaniu swoich wysiłków kulinarnych okazało się że uwielbiam piec kurczaka na półsłodko:) A makaron z miodem to poezja. Zawsze lubiłam łakocie i nieświadomie przeniosłam to również na posiłki. Okazało się że tak lubię:)

Wspieram się Kuchnią Żydowską, bardzo lubię inspirować się tą Kuchnią.

Z Kuchni Żydowskiej jest Lokszen oraz Morelowy Kurczak, wszystko postne a paluszki lizać:)

Pozostałe dwa przepisy tj Kurczak z jabłkami i makaron to prywatne pomysły, zakończone sukcesem. Zapraszam:)

 Wytrawne i słodkie, mięso z owocami, makaron na słodko? Taak:) Wytrawne i słodkie, mięso z owocami, makaron na słodko? Taak:) Wytrawne i słodkie, mięso z owocami, makaron na słodko? Taak:) Wytrawne i słodkie, mięso z owocami, makaron na słodko? Taak:)

Lokszen (kugel z makaronem)


“Kugel należy do tradycyjnych potraw szabasowych oraz świątecznych. Można podawać go jako danie główne lub serwować z daniami mięsnymi z drobiu. Słodki kugel można podawać jako deser.”
źródło: Cymes. Czyli Kuchnia Żydowska. Katarzyna Pospieszyńska

- 300g makaronu (w oryginalnym przepisie wstążki u mnie kokardki)

- 3 jaja
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1 łyżka soku z cytryny

- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki tartej bułki

- śmietana słodka 30%
- miód płynny

Sparz wrzątkiem rodzynki i migdały. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij na sztywno. Masło pokrój w małą kosteczkę i ponownie włóż do lodówki.

Makaron ugotuj wedle zaleceń. Przepłucz go zimną wodą po ugotowaniu. Dodaj do niego pianę z białek, żółtka, gałkę muszkatołową, odcedzone rodzynki i migdały. Wszystko pięknie wymieszaj. Na wierzch rozsyp kostki z masła i posyp 2 łyżkami bułki tartej. Piecz w niewielkim naczyniu żaroodpornym lub blasze, w 180 stopniach około 20 min.

Gotowe danie polewamy na talerzu łyżką śmietany słodkiej 30% i łyzką miodu:) I wtedy jest rewelacja!

Pozostałe przepisy

 
eeee 04.03.2012 11:11
ciekawe połaczenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak