Wytrawne i słodkie, mięso z owocami, makaron na słodko? Taak:)

Wspieram się Kuchnią Żydowską, bardzo lubię inspirować się tą Kuchnią.
Z Kuchni Żydowskiej jest Lokszen oraz Morelowy Kurczak, wszystko postne a paluszki lizać:)
Pozostałe dwa przepisy tj Kurczak z jabłkami i makaron to prywatne pomysły, zakończone sukcesem. Zapraszam:)

Lokszen (kugel z makaronem)
“Kugel należy do tradycyjnych potraw szabasowych oraz świątecznych. Można podawać go jako danie główne lub serwować z daniami mięsnymi z drobiu. Słodki kugel można podawać jako deser.”
źródło: Cymes. Czyli Kuchnia Żydowska. Katarzyna Pospieszyńska
- 300g makaronu (w oryginalnym przepisie wstążki u mnie kokardki)
- 3 jaja
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- śmietana słodka 30%
- miód płynny
Sparz wrzątkiem rodzynki i migdały. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij na sztywno. Masło pokrój w małą kosteczkę i ponownie włóż do lodówki.
Makaron ugotuj wedle zaleceń. Przepłucz go zimną wodą po ugotowaniu. Dodaj do niego pianę z białek, żółtka, gałkę muszkatołową, odcedzone rodzynki i migdały. Wszystko pięknie wymieszaj. Na wierzch rozsyp kostki z masła i posyp 2 łyżkami bułki tartej. Piecz w niewielkim naczyniu żaroodpornym lub blasze, w 180 stopniach około 20 min.
Gotowe danie polewamy na talerzu łyżką śmietany słodkiej 30% i łyzką miodu:) I wtedy jest rewelacja!