Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wystarczy szczypta

Wieczorne przemyślenia przy czymś nie do końca słodkim..

Ostatnio naszły mnie takie myśli, odnoście pikantności kuchni czy stosowania składników i przypraw, że niewolno robić nic na siłę , gotowanie powinno nam sprawiać przyjemność a nie być częścią wyścigu po bonusy :)

Tak wiec jeśli ktoś czegoś nie lubi i juz tego próbował wiec jest pewny. Niech to będzie częścią jego indywidualności smakowej. Ja zawsze pytam gości o alergie i upodobania , ale nigdy nie robie potraw tak by w 100% podlizać sie czyimś gustom (no chyba że nażeczonego).

 
Mam listę rzeczy których  jeść nie cierpię ,ale gdy spotkam je w sałatce czy daniu po prostu dyskretnie odkładam je na bok , nie marudzącn, nie zmuszajac się. Staram sie pamiętać kto jest wegetarianinem, kto nie cierpi koperku. I to jest w nas piękne że jesteśmy indywidualistami  a nie wszystko żernymi maszyny do przerabiania pokarmu.

 


Do takich rozważań dodam miły słodki przepis , dla tych którzy lubią ostrą kuchnie i też dla tych którzy za nia nie przepadają.

 

Goraca czekolada ze szczyptą chili  

 



Składniki :


masło- 2 łyżki
czekolada minimum 70 %- tabliczka
mleko skondensowane niesłodzone- puszka
cukier waniliowy- 2 łyżki
cukier- 5 łyżek
mleko 3,5% -500 ml


W średnim garnczku wstawiany mały ganeczek i wlewamy wodę tak by mały garnek był zanurzony do połowy. Stawiamy na dużym gazie i czekamy aż woda sie zagotuje. Masło wkładamy do małego garnczka i rozpuszczamy, Czekoladę  kruszymy i wrzucamy do masełka intensywnie mieszając by sie nie przywarło. Gdy cała czekolada rozpuści się wlewamy skondensowane mleko , wsypujemy cukier waniliowy (najlepiej  jatki z prawdziwą wanilią).Mieszamy intensywnie i powoli podgrzewamy, gdy masa nabierze ciemnego jednolitego koloru , wlewamy powoli mleko i wsypujemy cukier. Dobieramy ilość mleka i cukru do własnych upodobań.
Na koniec jeśli mamy ochotę na karnawałowa pikanterie, rozlewamy czekoladę do filiżanek i posypujemy pieprzem Cayeen.


Smacznego i ciepłego wieczoru życzę każdemu smakoszowi i smakoszce :) 

 

Cynowa_Beata 21.01.2012 10:06
Może taka czekolada pomaga na wenę, sama w szkole plastycznej zajadałam się czekoladą przed większymi wyzwaniami artystycznymi :D
agabi
agabi 20.01.2012 20:31
taka czekolada kojarzy mi się z serialem Brzydula:) Przemko projektant też taką pił:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak