Wypasiona pizza
Opublikowano: 22.11.2012
Pizza kto jej nie lubi . U mnie rodzina zajadałaby się nią codziennie.
I to nie może być pizza na cienkim cieście musi mieć w co się wgryść .
" WYPASIONA PIZZA"
CIASTO:
1 kg mąki,
1 kostka drożdży świeżych,
sól do smaku,
4 łyżeczki cukru
1 szklanka wody,
1 szklanka mleka ciepłego,
4 łyżki oleju,
Nadzienie:
200 g brukselki,
pomidory koktajlowe (czerwone),
0.5 kg pieczarek
1 średnia cebula biała,
wędlina wg.uznania,
ser żółty (gouda),
przyprawa do pizzy Prymat,
olej do smarowania blach,
1 papryka
Połowe mleka podgrzewamy .Drożdże wkruszamy,dosypujemy 1 łyżeczkę cukru i mieszamy.
Odstawiamy by zaczyn podwoił swą objętość.
Do dużej miski wsypujemy mąkę ,reszte cukru, wlewamy olej ,wodę i reszte mleka. Solimy.
Wlewamy zaczyn.
Wyrabiamy około 20 minut .Odstawiamy pod przykryciem na 30 - 40 minut do podrośnięcia.
Międzyczasie czyścimy pieczarki i kroimy na plastry. Cebule kroimy w kosteczke .Solimy w osobnych pojemnikach i odstawiamy na 10 minut.
Parykę czerwoną i białą kroimy w paski.
Umyte pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
Wędline najlepeij pokrojoną w plastry kroimy na mniejsze kawałki.
Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Brukselke kroimy na pół i gotujemy 15 minut w osłodzonej wodzie.
Wystarczy 1/2 łyżeczki cukru.
Potem odcedzamy i kroimy na cienkie plastry.
Gotowe ciasto wykładamy na posmarowane olejem blachy jedna średnica 26 cm druga 32x32.
Układamy warstwami zaczynając od wędliny ,pieczarek ,cebuli .
Dodajemy brukselke ,pomidorki i paprykę .
Posypujemy przyprawa do pizzy.
Posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
Smacznego.