Przedstawiam Wam wyjątkowo aromatyczną odsłonę kaszy gryczanej. Kasza podana w ten sposób moze stanowić samodzielny posiłek, możemy ją podawać z soem czy z mięsem.
Kasza gryczana z mascarpone i orzechami
Składniki:
- kasza gryczana 100g
- cebulka prażona 1.5 łyżki
- garść pokruszonych włoskich orzechów
- cząber 1/3 łyżeczki
- miód płynny 2 łyżeczki
- mascarpone 85g,
- sól
- pieprz
- masło 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Kasze gryczaną gotujemy około kwadransa w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki masła. Po ugotowaniu kaszę odcedzamy i studzimy.
Prażoną cebulkę można zrobić samemu lub kupić gotową. Orzechy włoskie kruszymy i dodajemy do kaszy. Wsypujemy cząber oraz cebulkę. Kolejno dodajemy mascarpone i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Nie zastępujemy mascarpone innym serkiem, bo nie uzyskamy takiego efektu.
Kaszę przekładamy do naczynia żaroodpornego, zabezpieczamy naczynie filią aluminiową, aby kasza się nie spaliła, zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego ;)
Warto wykorzystywać walory smakowe kaszy gryczanej i częściej stosować ją w nowoczesnej kuchni, bowiem z powodzeniem zastępuje ziemniaki czy kluski.