Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wykwintna kasza gryczana

Kasza gryczana uznawana jest za najzdrowszą z kasz. Zapewne często gości w naszych domach jako dodatek do dań z mięsa, jako składnik sałatek, zapiekanek czy gołąbków. Jest stosowana bardzo chętnie, bo zawiera dużo białek, składników mineralnych i węglowodanów. Jej walory doceniła również medycyna ludowa.

Przedstawiam Wam wyjątkowo aromatyczną odsłonę kaszy gryczanej. Kasza podana w ten sposób moze stanowić samodzielny posiłek, możemy ją podawać z soem czy z mięsem.

Kasza gryczana z mascarpone i orzechami

Wykwintna kasza gryczana

 

Składniki:

  • kasza gryczana 100g
  • cebulka prażona 1.5 łyżki
  • garść pokruszonych włoskich orzechów
  • cząber 1/3 łyżeczki
  • miód płynny 2 łyżeczki
  • mascarpone 85g,
  • sól
  • pieprz
  • masło 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Kasze gryczaną gotujemy około kwadransa w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki masła. Po ugotowaniu kaszę odcedzamy i studzimy. Wykwintna kasza gryczana

Prażoną cebulkę można zrobić samemu lub kupić gotową. Orzechy włoskie kruszymy i dodajemy do kaszy. Wsypujemy cząber oraz cebulkę. Kolejno dodajemy mascarpone i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Nie zastępujemy mascarpone innym serkiem, bo nie uzyskamy takiego efektu.

Wykwintna kasza gryczana
Kaszę przekładamy do naczynia żaroodpornego, zabezpieczamy naczynie filią aluminiową, aby kasza się nie spaliła, zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wykwintna kasza gryczana

Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego ;)

Warto wykorzystywać walory smakowe kaszy gryczanej i częściej stosować ją w nowoczesnej kuchni, bowiem z powodzeniem zastępuje ziemniaki czy kluski.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak