Wspomnienie lata - Jogurtowiec z malinami

Jeżeli mamy zamrożone maliny to możemy to ciasto przygotować nawet jesienią czy zimą. Jest to ciasto bez pieczenie więc z pewnością każdemu z Was się uda.
Kawałeczek takiego ciasta na pewno przypomni Wam słoneczne lato :)
Jogurtowiec z malinami
SKŁADNIKI:
maliny 400g,
jogurt naturalny 390g x 2 opakowania,
żelatyna 20g,
ciasteczka maślane (np. Digestive) - 1 opakowanie,
sok z połowy pomarańczy,
mleko (do rozpuszczenia żelatyny),
cukier,
masło 1/2 kostki,
1 galaretka malinowa
PRZYGOTOWANIE:
Ciastka kruszymy na pył.
W garnku roztapiamy masło, które łączymy z pokruszonymi ciastkami i dokładnie mieszamy.
Masą z ciastek wypełniamy dno tortownicy oraz jej brzegi i dobrze ugniatamy, wstawiamy na około kwadrans do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy masę jogurtową. Jogurty mieszamy z sokiem z pomarańczy i cukrem (do smaku) aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w mleku, wlewamy ją do masy jogurtowej ciągle mieszając - dokładnie ją rozprowadzamy.
Białą masę przelewamy do tortownicy. W masę wkładamy kilkanaście malin i wciskamy, masę odstawiamy do stężenia. Przygotowujemy galaretkę malinową z 400ml wody.
Gdy masa jogurtowa stężeje układamy na niej gęsto resztę malin i całość zalewamy tężejącą galaretką.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego ;)