Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

włoski specjał

przepis na suszone pomidory

1 kg mięsistych pomidorów - czerwonych, dojrzałych gruntowych
1-2 łyżki oliwy
350 ml oleju
kilka gałązek tymianku, 4-5 ząbków czosnku

Pomidory umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki i luzny miąższ
Ułożyć(przecięciem do góry) na ażurowej półce piekarnika lub na wyścielonej folią aluminiową
blasze, lekko skropić oliwą i suszyć 8-14 godzin w piekarniku (najlepiej z termoobiegiem)
rozgrzanym do 60 stopni lub w specjalnej suszarce do grzybów.
Pilnować by nie wyschły na kość! - mają zachować elastyczność.
Wysuszone przełożyć do słoików, zalać gorącym olejem.
Ewentualnie dołożyć do słoików gałązkę tymianku i ząbek czosnku,
Zakręcić słoiki i przenieść w chłodne, ciemne miejsce.


Warto wiedzieć że pomidory są niskokaloryczne, odkwaszają organizm,zawierają niewielkie
ilości cukru i dlatego polecane są diabetykom i osobom dbającym o linię. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak